(VIDEO) FEDERIKA MOGERINI: Lepotica za koju kažu da je slaba na Moskvu
Foto: Fonet/AP

Nova šefica diplomatije EU

(VIDEO) FEDERIKA MOGERINI: Lepotica za koju kažu da je slaba na Moskvu

Planeta -
Na tvrdnje da je ruski čovek u EU odgovarala, uvek je uz osmeh odgovarala da je reč o manipulaciji protiv Italije

BRISEL - Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini, koja je nominovana juče za šeficu diplomatije EU, na tom mestu naslediće visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednicu Evropske komisije Ketrin Ešton.

Mogerini (41) je pre samo pola godine, u februaru, preuzela resor diplomatije u vladi premijera Matea Rencija.

Od prošle 2013. godine je članica Nacionalnog sekretarijata Demokratske partije, gde je zadužena za Evropu i međunarodne odnose. Prethodno je u tom partijskom organu bila zadužena za institucionalnu reformu.

Član je Predstavničkog doma od 2008, a reizabrana je prošle godine. U avgustu prošle godine izabrana je za predsedavajućeg italijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, a bila je i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Predsedavala je i interparlamentarnom grupom za razvojnu saradnju, član je Instituta za međunarodne odnose.

Po obrazovanju je diplomirani politikolog. Bila je stipendista Maršalovog fonda.

Rođena je u Rimu 1973. godine i majka je dve devojčice.

Italija je 1. avgusta ove godine zvanično kandidovala Mogerini za visoku predstavnicu za spoljnu politiku i potredsednicu Evropske komisije, iako ona na prethodnom samitu u julu, nije dobila podršku pošto joj je pripisan nedostatak iskustva, ali i navodna "naklonost Rusiji".

Protivnici su joj zamerali "previše popustljivu politiku" prema Moskvi, posebno su joj stavljali na teret izjavu da će gasovod Južni tok biti izgrađen. Ona je, prema navodima italijanskih medija, na tvrdnje da je "ruski čovek" u EU odgovarala, uz osmeh, da je reč o "manipulaciji" protiv Italije.

Renci je intenzivnim lobiranjem u prethodnih mesec dana uspeo da ubedi skeptične kolege u EU da je Mogerini ipak prava osoba za šefa evropske diplomatije, a potom je dobila i podršku francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Posle potvrde Evropskog saveta, koga čine 28 šefova i vlada zemalja članica o nominaciji Mogerinijeve će se glasati u Evropskom parlamentu.

http://www.youtube.com/watch?v=CJVcsfctOhQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track