(VIDEO i FOTO) POGLEDAJTE: Ovo je srpska pravoslavna crkva pod zemljom u Australiji!
Foto: Printskrin Yt

Srpska svetinja u utrobi zemlje

(VIDEO i FOTO) POGLEDAJTE: Ovo je srpska pravoslavna crkva pod zemljom u Australiji!

Planeta -
Ceo rudarski gradić Kuber Pedi izgrađen je u podzemlju, a srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije je posebna atrakcija
1 / 8 Foto: Printskrin Yt

Spolja izgleda kao obično brdo usred nedođije u koje je poboden krst; ali ovo je krov prelepe srpske pravoslavne crkve koja se nalazi u podzemlju australijske pustinje.

Podzemni rudarski gradić Kuber Pedi nalazi se u pustinjskom srcu Australije, Foto Printscreen yt
Podzemni rudarski gradić Kuber Pedi nalazi se u pustinjskom srcu Australije, Foto Printscreen yt

Zapravo, ceo rudarski gradić Kuber Pedi, u kojem se crkva nalazi, izgrađen je ispod zemlje. Ima 1.700 stanovnika, među kojima je dosta Srba. Ima razloga što je izgrađen u podzelju; temperatura spolja redovno prelazi 50 stepeni i nemoguće je živeti na površini.

Kuber Pedi: Samo dimnjaci vire iz zemlje, Foto Printscreen yt
Kuber Pedi: Samo dimnjaci vire iz zemlje, Foto Printscreen yt

Crvka je posvećena Svetom Iliji i ukrašena je živopisnim vitražima, kroz koje se prelama spoljna svetlost. Prozor s najlepšim vitražem, koji spolja izgleda kao suterenski, nalazi se zapravo na šest metara visine gledano iz unutrašnjosti crkve.

S obzirom na okolnosti, da je crkva ispod zemlje, statue svetaca isklesane su u stenama.

Crkva Svetog Ilije izgrađena je pre 20 godina na dobrovoljnoj bazi. Tako se i održava, a Milomir Belošević, koji je predsednik crkvene zajednice, kaže da mnogi Australijanci, Nemci, pa i Hrvati i muslimani pomažu u održavanju ove vanserijske crkve.

"Svi koje zamolimo za pomoć, dođu da nam pomognu", kaže Belošević.

Niko se ne žali na "foto galeriju" u crkvi - vidno mesto zauzima uramljena fotografija generala Ratka Mladića, njegov lični poklon crkvi.

Crkva trenutno nema sveštenika, pa Luka Belošević, potpredsednik crkvene zajednice, kaže da sami nekako drže bogoslužja.

Srpska zajednica u Kuber Pediju kaže da podzemna crkva privlači turiste, ali i oni se trude; prave veliki Park Svetog Ilije u kojem će biti više od 600 stabla voćaka.

Meštani žive u kućama isklesanim u steni. Ako požele da se prošire - prosto iskopaju još jednu prostoriju. Pritom se možda i obogate - Kuber Pedi je svetska prestonica opala, poludragog kamena koji je još kod starih Grka i Rimljana bio simbol nade, nevinosti i čistote. Najskuplji opali na svetu vade se ovde, a ime gradu dali su Aboridžini – kupa piti, što znači “beli čovek u rupi”.

Pogledajte i sami snimke ovog čudesnog mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=PJvrTYmp1C0#t=15
http://www.youtube.com/watch?v=-1sINQ77Q28

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track