(VIDEO) ISLAMISTI NAPALI KANADU: Da li je ovaj mladić okidač za današnji krvavi obračun u Otavi?
Foto: Youtube

Pucnjava u Kanadi

(VIDEO) ISLAMISTI NAPALI KANADU: Da li je ovaj mladić okidač za današnji krvavi obračun u Otavi?

Planeta -
Kanadski mediji prenose da je Kutur-Rulo prihvatio ideje ekstremističkog islama i sanjao o tome da umre za slavu Alaha

Incident koji je bio okidač današnje pucnjave ispred kanadskog parlamenta u Otavi izazvao je Marta Kutur-Rulo (25) koji je juče nakon dva sata čekanja pregazio dva kanadska vojnika.

Kanadski “CBC News” prenose da je Kutur-Rulo prihvatio ideje ekstremističkog islama i sanjao o tome da umre za slavu Alaha. Kanadski ministar za javnu bezbednost saopštio je da je on već bio pod prismotrom jer je bio ”povezan sa terorističkom ideologijom”.

On je saopštio da je bilo očigledno da je Kutur-Rulo već prešao u radikalizam. Njegov pasoš bio je zaplenjen jer je bio jedan od 90 osumnjičenih islamskih ekstremista za koje se verovalo da planiraju da se pridruže borbama u inostranstvu.

Njegova porodica i dalje je u šoku, a njegov otac je plakao dok je govorio sa novinarom lokalne radio-stanice.

"Izgubio sam sina. One je svuda u medijima ovog jutra. Ostavite me na miru. Nemam komentar", potreseno je rekao.

Kutur-Rulo živeo je sa ocom u porodičnoj kući, a komšije kažu da su bili svedoci njegove postepene promene od kako je prihvatio islam 2013. godine. Pustio je bradu i prestao da nosi farmerke i prešao na islamski način oblačenja.

Prihvatio je ime Ahmad i na svojoj Fejsbuk strani postavljao materijal sa oznakama Islamske države koji je veličao džihadiste i “sveti rat” protiv neprijatelja islama.

"Bio je jako ljut kada je Kanada aktivno podržala Američko bombardovanje Islamske države u Siriji i Iraku , pa mislim da je to glavni motiv za ubistvo vojnika", kaže njegov poznanik sa Fejsbuka.

Prema tvrdnjama njegovih prijatelja ubedio je najmanje četri osobe da prežu u islam i smatraju da se zaneo sa ekstremnom interpretacijom Kurana.

http://www.youtube.com/watch?v=HBYAVTInAj8

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track