(VIDEO) ISTRAGA: Za avionsku nesreću na Vnukovu kriv nemar rukovodilaca aerodroma
Foto: Printscreen Yt

Zvanično

(VIDEO) ISTRAGA: Za avionsku nesreću na Vnukovu kriv nemar rukovodilaca aerodroma

Planeta -
Vozač mašine za čišćenje snega Martinjenko kaže da nije kriv i da nije bio pijan - čovek ne sme da pije jer je težak srčani bolesnik, dodaju njegovi advokati

MOSKVA - Za noćašnju avionsku nesreću na moskvoskom aerodromu Vnukovo, u kojoj su poginuli direktor francuskog energetskog koncerna "Total" Kristof de Maržeri i još četvoro ljudi, kriv je "kriminalni nemar" rukovodilaca aerodroma, saopštili su danas ruski istražitelji.

"Nije se radilo o strašnom, tragičnom nizu okolnosti, već o kriminalnom nemaru rukovodilaca koji se nisu pobrinuli da zaposleni na aerodromu usklade svoje dužnosti", zaključio je u saopštenju Istražni biro koji vodi istragu o nesreći, prenose agencije.

U nesreći je pogionuo direktor francuskog
U nesreći je pogionuo direktor francuskog

Vozaču mašine za čišćenje snega koji se sudario sa avionom dok je poletao određen je pritvor od 48 sati, izjavio je zvanični porptarol ruskog Istražnog odbora Vladimir Markin.

"Istražitelji će tražiti sudsku odluku o njegovom hapšenju", dodao je on, preneo je Itar-Tass.

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija) saopštila je ranije danas da se avion srušio na moskovskom aerodromu kada je "vidljivost bila slaba", prenosi Rojters.

Nesreća se dogodila po gustoj magli (Foto: Reuters)
Nesreća se dogodila po gustoj magli (Foto: Reuters)

Pet osoba poginulo je sinoć prilikom pada privatnog aviona "falkon-50" na moskovskom aerodromu Vnukovo. Letelica se prilikom poletanja sudarila sa vozilom za čišćenje snega u uslovima magle. Predstavnica Moskovske međuregionalne istražne saobraćajne uprave Istražnog komiteta Tatjana Morozova rekla je da je avion leteo iz Moskve za Pariz, a na mestu pada pronađeno je pet beživotnih tela. Avion je u potpunosti izgoreo.

Vozač mašine za čišćenje snega, kojeg je Raša tudej identifikovala samo kao "Martinjenko", kaže da ne priznaje svoju krivicu jer je nema.

Raša tudej javlja da ruski tužioci tvrde da je Martinjenko bio pijan. Njegovi advokati, međutim, kažu da je bio potpuno trezan jer zbog kardivaskularne bolesti ne sme da pije alkohol.

"Moj klijent boluje od akutne srčane bolesti zbog koje uopšte ne pije alkohol i svi članovi njegove porodice i prijatelji mogu to da potvrde. On je bio trezan u trenutku nesreće. Mi ne želimo da krivica za nesreću padne na jednog običnog čoveka", izjavio je advokat Aleksandar Karabanov.

http://www.youtube.com/watch?v=sqOw-zXbumU
http://www.youtube.com/watch?v=768WlR6bVic#t=187

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track