(VIDEO) JUNKER PREDSTAVIO KOMESARE: Ovo je nova Evropska komisija
Foto: Fonet/AP

Promene u Briselu

(VIDEO) JUNKER PREDSTAVIO KOMESARE: Ovo je nova Evropska komisija

Planeta -
Glavna novina je što će umesto dosadasnja četiri ravnopravna potpredsednika EK, sada postojati prvi potpredsednik, kao i 4 superpotpredsednika bez portfelja - da nadziru komesare čiji se mandati prepliću

BRISEL - Novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je danas novi sastav Evropske komisije koji se drastično razlikovati od starog ne samo po sastavu, već i po strukturi portfelja.

Glavna novina je što će umesto dosadasnja četiri ravnopravna potpredsednika Komisije, sada postojati “prvi potpredsednik”, a tu funkciju je dobio Frans Timermans, bivši šef holandske diplomatije.

Frans Timermans je prvi potpredsednik Evropske komisije, što je novouvedena funkcija, Foto Fonet/AP
Frans Timermans je prvi potpredsednik Evropske komisije, što je novouvedena funkcija, Foto Fonet/AP

“Prvi potpredsednik će imati praktično ista ovlašćenja kao i ja i biće moja desna ruka”, rekao je Junker na konferenciji za medije u Briselu.

Pored toga, postojaće i četiri “superpotpredsednika” bez portfeja sa zadatkom da nadziru komesare čiji se mandati prepliću. To su bivši premijeri Finske i Letonije Jirki Katanien i Valdis Dobrovskis, i bivši premijeri Estonije i Slovenije Andrus Ansip i Alenka Bratušek. Zvanje potpredsednika ima i Federika Mogerini, novoizabrana šefica diplomatije EU.

“Želeo sam da prevaziđem bunker mentalitet i ustanovim novi način kolaborativnog rada”, rekao je Junke, objašnjavajući izmene u strukturi EK.

Direktorat za prošireje će se od sada zvati “direktorat za Evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju”, a mandat je poveren Austrijancu, Johanesu Hanu, dosadašjem komesaru za istitucionalna pitanja.

Komesarjat za energetiku takođe je promenio ime i odsad će se zvati Direktorat za energetsku uniju. Važna funkcija komesara za ekonomska pitanja poverena je francuskom socijalisti Pjeru Moskoviciju, ali većina ostalih 27 članova EK, uključujući i Junkera, pripadaju desnom centru, najjačoj grupi u Evropskom parlamentu.

Analitičari procenjuju da će nova Junkerova komisija biti pod jakim uticajem Berlina, jer praktično preslikava “veliku koaliciju” demohrišćana i socijalista u Nemačkoj. Slična koalicija postoji i u EP, gde nemački socijalista Martin Šulc predsedava uz saglasnost partija desnog centra (EPP).

U sastavu Komisije biće devet žena, što je minimum koji je EP postavio da bi odobrio kandidate.

Parlament će tokom ovog i sledećeg meseca po komitetima “saslušavati” buduće komesare, a o njima će glasati na plenarnoj sednici krajem oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track