(VIDEO) LJUDSKA GREŠKA: Neispravna skretnica najverovatnije razlog nesreće u metrou, 23 mrtvih
Foto: Reuters

Moksva u žalosti

(VIDEO) LJUDSKA GREŠKA: Neispravna skretnica najverovatnije razlog nesreće u metrou, 23 mrtvih

Planeta -
Skretnica nije propisno obezbeđena kad je u maju dodat nov ogranak metroa; jedan putnik podlegao povredama, sad je broj mrtvih povećan na 23

MOSKVA - Broj žrtava nesreće koja se juče dogodila u metrou u Moksvi povećan je na 23 jer je jedan putnik u bolnici podlegao povredama, a najverovatniji razlog za pad napona struje i iskakanje tri vagona iz šina je neispravna skretnica, izveštava Raša tudej.

Dve osobe su privedene jer su osumnjičene za krivično delo nemara na radu, koje je izazvalo najgoru nesreću u moskovskom metrou za 80 godina, koliko on postoji.

Nova skretnica ugrađena je u maju, kad je izgrađen nov ogranak metroa. Umesto da propisno obezbede skretnicu, radnici su je postavili s običnim žicama, koje ne mogu da podnesu svakodnevno opterećenje, kazao je novinarima portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin.

"Zasad imamo prve osumnjičene. Ali Komitet je rešen da identifikuje i krivično goni svakog ko ima veze s tragedijom, uključujući firme koje su radile na ugovor i zvaničnike čiji je posao bio da prokontrolišu bezbednost svih delova moskovskog metroa", rekao je on.

Zasad su osumnjičeni radnici Valierj Vaškatov i Jurij Gorodov.

Od 129 putnika metroa koji su hospitalizovani, 46 je još u kritičnom stanju.

Podsećamo, nesreća se dogodila oko 8.30 na "plavom ogranku" moskovskog metroa, na liniji Arbatsko-Pokrovskaja, između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede. Zbog naglog pada napona struje aktivirale su se automatske kočnice, pa su tri vagona ispala iz šina.

Danas je u Moskvi Dan žalosti.

http://www.youtube.com/watch?v=0rBdumVAPy0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track