(VIDEO) LONDON: Nije tačno da smo obmanuli Škotsku, biće prenosa ovlašćenja
Foto: AP

(VIDEO) LONDON: Nije tačno da smo obmanuli Škotsku, biće prenosa ovlašćenja

Planeta -
Britanska vlada reaguje na optužbu škotskog premijera Aleksa Salmonda da se tri britanske vodeće partije, predvodnice kampanje protiv otcepljenja, ne pridržavaju obećanja i da su prevarile Škote

LONDON - Britanska vlada odbacila je danas tvrdnje lidera Škotske nacionalne partije i škotskog premijera Aleksa Salmonda da se tri vodeće britanske partije ne pridržavaju obećanja o proširenju ovlašćenja za Škotsku, ističući da su se one "jasno obavezale" na to i da je vlada postavila "precizan raspored", prenosi BBC.

Salmond je u izjavi za britanski javni servis izrazio uverenje da su birači uoči referenduma o nezavisnosti obećanjima lidera tri glavne britanske partije - vladajuće Konzervativne partije Dejvida Kamerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske partije Nika Klega - prevareni. Sve tri partije podržale su kampanju protiv nezavisnosti.

Oni koji su glasali protiv mogu da budu ljuti što su zaokružujući "ne" - "zavedeni", "obmanuti" i "prevareni", rekao je škotski premijer, koji je posle objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku za novembar.

Na istorijskom referendumu u četvrtak, većina (55 odsto) birača u Škotskoj glasala je protiv nezavisnosti.

"Zapravo nisam iznenađen što cepidlače i što se ne drže obaveza, jedino me iznenađuje brzina sa kojom su to učinili", rekao je Salmond i dodao da Kameron "želi da poveže promene u Škotskoj sa promenama u Engleskoj".

http://www.youtube.com/watch?v=ana1J6t0ZlI

Agencija Frans pres prenela je da je nekoliko sati po objavljivanju rezultata referenduma, Kameron nagovestio da bi šira autonomija za Škotsku trebalo da bude praćena širom autonomijom Engleske, što do tada nije bilo rečeno, a što, kako je rekao "ne može više da se ignoriše".

"Zašto bi škotski poslanici glasali o onome što se uči u engleskim školama, o smanjenju troškova u engleskim bolnicama, ili da se čak menja porez na dohodak Engleske ili Velsa, kada po novom dogovoru engleski ili velški poslanici nemaju pravo glasa o takvim pitanjima u Škotskoj", zapitao je lider konzervativaca i britanski premijer u tekstu napisanom za Mejl on sandej i konstatovao da svaki dogovor posle referenduma treba da bude fer i trajan.

"Primoravanje Engleza da prihvate politiku o školama, bolnicama i porezima za koju nisu glasali, nije fer i takav dogovor ne može da traje", rekao je Kameron.

Salmond je za BBC rekao da je "rukovodstvo laburista uplašeno bilo kakvim promenama u Engleskoj koje bi ih ostavilo bez većine u donjem domu parlamenta" i da je uveren da "sada svako u Škotskoj shvata da je obećanje (o širim ovlašćenjima) pripremljeno u očajanju za poslednje dane kampanje".

Plan za predaju Edinburgu novih ovlašćenja (devoluciju) razradio je član britanskog parlamenta i bivši premijer, Škotlanđanin, Gordon Braun, a Kameron je najavio da će predlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara.

Prema BBC, usvajanje zakona uslediće tek posle izbora u maju 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja