(VIDEO) NAPADAČ IZ OTAVE BIO SUMNJIV: Primio islam i hteo na Bliski istok, vlasti mu oduzele pasoš
Foto: Twitter

Poznat policiji

(VIDEO) NAPADAČ IZ OTAVE BIO SUMNJIV: Primio islam i hteo na Bliski istok, vlasti mu oduzele pasoš

Planeta -
Majkl Zehaf-Bibo je bio na listi osumnjičenih terorista u Kanadi i bio je optuživan zbog droge i pljačke. Njegov prijatelj veruje da je bio mentalno oboleo

OTAVA - Napadač Majkl Zehaf-Bibo (32), koji je ubio juče kanadskog vojnika i upao u zgradu parlamenta u Otavi pre nego što je ubijen, nalazio se na listi nadziranja osumnjičenih terorista i oduzet mu je pasoš da ne bi otišao u inostranstvo radi učestvovanja u borbama.

Zehaf-Bibo bio je, kako je prenela agencija AFP, optuživan zbog droge i pljački i planirao je, kako je jedan njegov prijatelj rekao, da uskoro putuje na Bliski istok radi proučavanja islama i učenja arapskog jezika.

http://www.youtube.com/watch?v=q5Vn4Gztnfk

Motiv napada nije, zasad, otkriven, navela je francuska agencija. BBC je naveo da nema zvaničnih potvrda da je napad u Otavi povezan sa ISIL ili vojnom kampanjom Kanade protiv džihadista u Iraku i Siriji.

To je drugi napad ove sedmice na kanadske vojnike - u ponedeljak je napadač naklonjen džihadistima ubio jednog i ranio drugog vojnika pucajući iz automobila.

Porodični prijatelj napadača u Otavi, Dejv Beturst, ispričao je da je Zehaf-Biboa sreo u džamiji pre tri godine i da tada nije imao ektremističke stavove ili da je pokazivao želju za nasiljem. Međutim, to se posle promenilo i Zehaf-Bibo mu je više puta rekao da je šejtan (đavo) prisutan svuda u svetu.

"Mislim da je bio mentalno oboleo", rekao je Beturst, koji je ubijenog napadača poslednji put video pre šest sedmica u džamiji u području Vankuvera. Tada mu je Zehavf-Bibo rekao da namerava da ode uskoro na Bliski istok radi učenja islama i arapskog jezika.

Zehaf-Bibo ubio je u sredu kanadskog vojnika koji je čuvao spomenik i potom je provalio u zgradu parlamenta nedaleko od spomenika, gde je došlo do opšte pucnjave, pre nego što je napadač ubijen.

Stiven Herper: Kanadu nikada neće zastrašiti (Foto: AP)
Stiven Herper: Kanadu nikada neće zastrašiti (Foto: AP)

Premijer Kanade Stiven Harper poručio je danas da Kanadu "nikada neće zastrašiti" i obećao je da će se borba protiv terorističkih organizacija udvostručiti.

"To će nas dovesti do toga da ojačamo našu odlučnost i da udvostručimo naše napore i da agencije za nacionalnu bezbednost preduzmu sve neophodne korake da identifikuju i bore se protiv pretnji i čuvaju bezbednost Kanade ovde kod kuće", rekao je Harper.

Sjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Kanadi posle pucnjave u Otavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track