(VIDEO) NEMAČKA: Etičko veće traži da se ozakoni incest između odrasle braće i sestara
Foto: Printscreen Yt

Brišu se granice

(VIDEO) NEMAČKA: Etičko veće traži da se ozakoni incest između odrasle braće i sestara

Planeta -
To telo smatra da nije posao krivičnog prava da nameće moralna merila ni da postavlja granice polnih odnosa između zrelih građana

BERLIN - Nemačko etičko veće tražilo je danas ukidanje zabrane incesta između odrasle braće i sestara, piše britanski Indipendent.

Predlog veća, koje ima savetodavnu ulogu u vladi i parlamentu, Nemačku bi dovelo u grupu zemalja kao što su Belgija, Holandija, Španija, Portugalija i Luksemburga, koje su već legalizovale incest.

Veće, koje je imenovala savezna vlada zajedno sa poslanicima u parlamentu, ima 26 članova i savetuje političare za etička pitanja koja se tiču društvenih, naučnih, zdravstvenih i pravnih problema.

To telo je danas objavilo dokument u kojem poziva poslanike u parlamentu da ukinu odredbu o incestu u krivičnom pravu, tvrdeći da "nije posao krivičnog prava da nameće moralna merila ni da postavlja granice polnih odnosa između zrelih građana“.

Inspiracija za ovaj predlog je poznat slučaj iz 2012. koji se našao pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog slučaja incesta Patrika Štubinga i njegove sestre Susan. Oni su odrasli odvojeno jer je Patrik usvojen kao novorođenče i upoznali su se kad su imali po dvadesetak godina. Nisu znali da su brat i sestra, zavoleli su se i venčali i dobili četvoro dece. Kad su saznali istinu, Patrik je 2008. zbog incestaosuđen na kaznu zatvora od tri godine, koju je i isdržao.

Etičko veće smatra da krivični zakon nije podesan za podešavanje granica seksualnog ponašanja ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=DqGLLU9ES90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track