(VIDEO) ODBEGLA RATNICA ISIL: Evo ko je najveće zlo među islamskim fanaticima!
Foto: Printskrin

Strašna ispovest

(VIDEO) ODBEGLA RATNICA ISIL: Evo ko je najveće zlo među islamskim fanaticima!

Planeta -
Zverstva džihadista otreznila su Kadiju od verskog zanosa, ali jedna osoba saterala joj je takav strah u kosti da je ostavila porodicu i pobegla iz Sirije od ISIL

ANKARA - Žena koja se predstavlja kao Kadija, što joj nije pravo ime jer je "označena", pobegla je iz kalifata Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), gde je bila ratnica strašne ženske brigade - od čije brutalnosti je i pobegla.

U Turskoj je srela ekipu CNN i prvi put nekome ispričala situaciju u kojoj se našla, prenosi WGNTV.com.

Ispostavilo se da je Kadija, rođena i odrasla u "ne preterano konzervativnoj" porodici u Siriji - fakultetski obrazovana profesorka koja je predavala u osnovnoj školi. Kad je pre više od tri i po godine počeo ustanak u Siriji, pridružila se mirnim demonstracijama protiv aktuelne vlade predsednika Bašara al Asada, ali protest se izrodio u užasno nasilje.

U to doba upoznala je preko interneta jednog Tunižanina koji ju je očarao pričom i manirima toliko da mu je bezrezervno verovala, a on ju namamio u ISIL uveravajući je da to nije teroristička organizacija, kako je predstavljaju, nego ljudi željni da svuda uvedu pravi islam. Rekao joj je kako da će doći u Raku, centar ISIL u Siriji, i da bi tamo mogli da se venčaju.

Kadija je u Raki imala rođaku, čiji je muž pripadnik ISIL, koja ju je pozvala da dođe i pridruži se brigadi Kansa. A ta brigada je strašna, ženska policija ISIL, dodala je. Tek, Kadija je ubedila celu porodicu da se presele u Raku, gde je oberučke primljena u strašnu Kansa brigadu.

Kansa brigada sastavljena je od 25 do 30 žena koje imaju zadatak da patroliraju ulicama Rake i vode računa o tome da se žene strogo pridržavaju odgovarajućeg načina oblačenja po pravilima ISIL. Moraju da budu cele prekrivene, nema ukrasa na crnoj odeći, oči ne smeju ni da se naslute iza nikaba. Ukoliko prekrše pravila, bivaju bičevane, a kako - o tome odlučuje žena koja se zove Um Hamza. Kadija kaže da se prestravila kad ju je prvi put videla.

"Ona nije normalna žena. Ogromna je, ima pušku, pištolj, bič, bodež, a nosi i nikab’, prepričava Kadija. Jedna od ratnica osetila je njen strah, pa joj se približila i izgovorila rečenicu koju neće nikad zaboraviti.

"Oštri smo s nevernicima, ali milostivi prema svojima."

Pripadnica brigade Kansa na zadatku (Foto: Printscreen YouTube)
Pripadnica brigade Kansa na zadatku (Foto: Printscreen YouTube)

Kadija je na obuci naučila kako se oružje čisti i rastavlja i kako da puca. Imala je obezbeđenu hranu i platu od 200 dolara mesečno. Njena porodica je primetila da se ona udaljava, majka ju je upozoravala, ali Kadiju je opila realna moć koju je imala kao članica Kanse.

"Na početku sam bila srećna i zadovoljna svojim poslom. Osećala sam da imam autoritet na ulici. Ali, onda sam se uplašila situacije. Počela sam da se pribojavam i sebe same", kaže i dodaje da je počela da se preispituje šta će ona, obrazovna devojka s fakultetskom diplomom, u tom košmaru. A užasi koji su se nizali počeli su da urušavaju sliku koju je imala o ISIL.

Potresla se kad je na internetu videla snimak 16-godišnjeg dečaka koji je bio razapet zbog silovanja.

"Najgore što sam videla bio je čovek koji je uzeo u ruke svoju glavu koju su mu odrezali baš ispred mene", ispričala je i dodala da je prisustvovala i strašnom nasilju nad ženama. Naime, u zgradi u kojoj je bila smeštena njena brigada živeo je i čovek koji je bio nadležan za brakove džihadista.

Raka: Seksualno nasilje nad ženama je takvo da mnoge završe u Hitnoj pomoći, priča Kadija (Foto: Reuters)
Raka: Seksualno nasilje nad ženama je takvo da mnoge završe u Hitnoj pomoći, priča Kadija (Foto: Reuters)

"On je bio jedan od najgorih ljudi. Pronalazio je žene za domaće i strane borce. Strani borci su vrlo brutalni sa ženama, čak i s onima s kojima se ožene. Bilo je slučajeva da su žene odvožene u hitnu pomoć zbog seksualnog nasilja nad njima", prepričava Kadija, koja je shvatila da ne želi takvu budućnost.

Kad je Um Hamza počela da je pritiska da se uda za nekog džihadistu, Kadija je odlučila da pobegne u Tursku. To je i uradila nekoliko dana pre početka vazdušnih udara međunarodne koalicije, a njena porodica je ostala.

Kadija i dalje nosi nikab - ne samo da bi sakrila identitet nego i da bi se lakše prilagodila životu van ISIL. Pri kraju intervjua, zapitala se kako se dogodilo da ISIL postane nezaustavljiv.

"Kako smo im dopustili da se pojave? Kako smo im omogućili da vladaju? To je rezultat slabosti u nama", smatra ona.

"Ne želim da bilo ko drugi bude prevaren kao ja. Previše devojaka misli da oni zagovaraju pravi islam", rekla je Kadija i zaključila da samo želi da bude onakva kakva je bila pre nego što joj je ISIL isprao mozak.

http://www.youtube.com/watch?v=vBrEjW2tt2g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track