(VIDEO) OTETI FRANCUZ PREPUŠTEN SUDBINI: Pariz neće da popusti pred ucenom
Foto: AP

Na milost i nemilost

(VIDEO) OTETI FRANCUZ PREPUŠTEN SUDBINI: Pariz neće da popusti pred ucenom

Planeta -
Premijer Manuel Vals kaže da je vlada zabrinuta, ali da neće da pregovara s otmičarima Ervea Pjera Gurdela

PARIZ - Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas da Francuska neće pregovarati sa otmičarima francuskog državljanina koga su islamisti kidnapovali u Alžiru.

"Nikada ne smemo popustiti pred ucenama, iako smo veoma zabrinuti, posebno posle utvrđivanja autenticnosti video snimka otmičara", rekao je Vals za francuski Radio Evropa 1.

Erve Pjer Gurdel s otimičarima, pripadnicima Džund al Kalife, Foto AP
Erve Pjer Gurdel s otimičarima, pripadnicima Džund al Kalife, Foto AP

Grupa povezana s ekstremističkom organizacijom Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) preuzela je juče odgovornost za kidnapovanje francuskog državljanina u Alžiru i preti da će ga ubiti ako Francuska za 24 časa ne okonča vazdušne napade na Irak.

Alžirska džihadistička grupa Džund al-Kalifa (Vojnici kalifata) objavila je video na kojem se vidi kako Erve Pjer Gurdel moli predsednika Francuske Fransoa Olanda da ga spasi iz užasne situacije u kojoj se nalazi.

http://www.youtube.com/watch?v=9oRRE8K163Y

Kidnapovanje je usledilo neposredno pošto su pripadnici Islamske države izdali proglas kojim pozivaju na napade na sve zapadnjake, pogotovo na Amerikance i Francuze.

SAD i Francuska počele su vazdušne udare na uporišta pripadnika Islamske države u Iraku, a od danas SAD bombarduju i islamističke položaje u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track