(VIDEO) PAPA U TIRANI: Albanija je nadahnjujući primer verske harmonije!
Foto: AP

Uz velike mere bezbednosti

(VIDEO) PAPA U TIRANI: Albanija je nadahnjujući primer verske harmonije!

Planeta -
To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični verski duh i gde se verske razlike izobličuju i instrumentalizuju, pohvalio papa Franja domaćine

TIRANA - Papa Franja je danas u Tirani osudio ekstremističko zloupotrebu religije radi opravdavanja nasilja i ocenio da Albanija danas predstavlja primer verske harmonije.

Obraćajući se albanskom predsedniku Bujaru Nišaniju, drugim državnim zvaničnicima i diplomatskom koru, papa je istakao da Albanija za svet predstavlja "nadahnjujući primer" međuverske harmonije, pokazujući da je koegzistencija hrišćana i muslimana ne samo moguća, već i korisna za razvoj zemlje.

Papa Franja i predsednik Albanije Bujar Nišani, Foto AP
Papa Franja i predsednik Albanije Bujar Nišani, Foto AP

"To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični verski duh i gde se verske razlike izobličuju i instrumentalizuju", dodao je on na početku jednodnevne posete Albaniji.

"Neka se niko me smatra božjim "oklopom" dok planira i sprovodi dela nasilja i ugnjetavanja", istakao je papa Franja u svom govoru u predsedničkoj palati u Tirani.

Predsednik Nišani je zahvalio papi što je Albanija njegova prva evropska destinacija, ocenivši da je papina poseta istorijski događaj za sve Albance.

"Među nama nema netolerancije i ekstremizma, već uzajamnog poštovanja prenošenog iz generacije u generaciju. Od ateističke zemlje, pretvorili smo se u zemlju verske slobode", dodao je on.

Foto AP
Foto AP

Papa je, sa svoje strane, podsetio na progone vernika u Albaniji, rekavši da je to "zemlja mučenika" i, podsećajući na orla kao nacionalni simbol Albanije, dodao: "Ne zaboravite vaše rane, ali ih ne osvećujte. Idite napred, leteći na nadama velike budućnosti".

To je prva papina poseta nekoj većinski muslimanskoj zemlji od kako je počelo nasilje ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji (ISIS) nad hrišćanima u Iraku.

2.500 policajaca čuvalo je pontifa Rimokatoličke crkve, Foto AP
2.500 policajaca čuvalo je pontifa Rimokatoličke crkve, Foto AP

Obezbeđenje je bilo neuobičajeno jako, zbog izveštaja da bi ekstremisti koji su ratovali za ISIS i vratili se u zemlju, mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve. Albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je "maksimalnu bezbednost", dodajući da je raspoređeno 2.500 policajaca i da su pojačane patrole na graničnim prelazima, prenela je agencija AP.

Tirana danas, Foto AP
Tirana danas, Foto AP

Glavni bulevar u Tirani ukrašen je zastavama Albanije i Vatikana, kao i fotografijama 40 sveštenika koji su proganjani ili pogubljeni pošto je Enver Hodža 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svetu. U Tirani su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmejanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: "Poručcujem svim ljudima: moguće je raditi zajedno!".

Povodom posete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa slikom pape.

http://www.youtube.com/watch?v=tp3amp5wH8Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track