(VIDEO) PENTAGON: Zaustavljena ofanziva ISIL u Kobaniju
Foto: Reuters

Kurdi se drže

(VIDEO) PENTAGON: Zaustavljena ofanziva ISIL u Kobaniju

Planeta -
Sirijska opservatorija za ljudska prava javlja da je ISIL preuzeo kontrolu nad selima na zapadu Kobanija

VAŠINGTON/KOBANI - Žestoka ofanziva terorista ISIL na sirijski pogranični grad Kobani je zaustavljena i kurdski branioci će verovatno biti u stanju da ih trajno zadrže uz pomoć američkih aviona, izjavili su danas američki zvaničnici, prema čijim podacima je do sada ubijeno više od 500 džihadista.

Linije fronta između džihadista ISIL i kurdskih branilaca nije se pomerila više od nedelju dana, tvrde zvaničnici u Vašingtonu. Međutim, Sirijska opservatorija za ljudska prava javlja da ISIL napreduje i da je preuzeo kontrolu nad selima na zapadu Kobanija.

"Mislim da će kurdski branioci biti u stanju da zadrže (udar)", naveo je jedan neimenovani upućeni zvaničnik Centralne komande SAD, prenela je agencija AFP

Fotoreporter AFP javlja da je bio svedok kako džihadisti ISIL beže od aviona i bombardovanja njihovih položaja u blizini Kobanija. Čim su čuli zvuk borbenih aviona, džihadisti su počeli da beže niz brdo Tilsehir, zapadno od opkoljenog Kobanea, da se sakriju u rovove koje su najverovatnije iskopali kurdski borci, javlja on.

Američki i saveznički avioni izvršili su oko 6.000 letova u vazdušnim udarima na ISIL i izbacili više od 1.700 bombi.

Čak Hejgel uveren da američka strategija daje rezultate (Foto: AP)
Čak Hejgel uveren da američka strategija daje rezultate (Foto: AP)

“Uvereni smo da naša strategija deluje”, naglasio je šef Pentagona Čak Hejgel iako je delotvornost vazdušne operacije diskutabilna jer ISIL i dalje napada Kobani.

Kurdski borci već više od mesec dana herojski se bore za Kobani, a američki zvaničnici su uvereni da su oni u stanju da zadrže položaje. Branioci Kobanija čekaju da im u pomoć stigne oko 200 pešmergi (kurdska milicija) iz Iraka i prilično su izmoreni.

http://www.youtube.com/watch?v=Vx-jd3w7kPU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track