(VIDEO) PODIVLJALE DRAVA I MURA: U Podravini opšta opasnost zbog sudara dva vodena talasa
Foto: Printscreen Yt

Poplave na Balkanu

(VIDEO) PODIVLJALE DRAVA I MURA: U Podravini opšta opasnost zbog sudara dva vodena talasa

Planeta -
Nivo Drave u 8 sati ujutro u Botovu iznosio je čak 576 centimetara, samo šest manje nego za vreme velikih poplava u Podravini 1972. godine; u Sisku tek čekaju vrh vodenog talasa Save i Kupe

KOPRIVNICA, BANJALUKA - Zbog rekordnog vodostaja reke Drave i opasnosti od izlivanja, rano jutros proglašena je opšta opasnost u osam opština Koprivničko-križevačke županije uz Dravu u Hrvatskoj, dok u BiH Sava stagnira i nadaju se da poplavnog talasa neće biti.Opasnost je proglašena u Legradu, Đelekovcu, Drnju, Goli, Molvama, Novom Virju, Podravskim Sesvetama i Ferdinandovcu.

Nivo Drave u 8 sati ujutro iznosio je na mernoj jedinici u Botovu čak 576 centimetara, samo šest manje od nivoa koji je prouzrokovao velike poplave u Podravini 1972. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=c9eNndyy7Qk

Međutim, meštani strahuju i od vodenog talasa Mure dugačkog, po procenama, čak 13 kilometara, koji se spaja s Dravom, a očekuje se u ovoj županiji.

Angažovane su sve nadležne službe i brojni građani, a stigla je i mehanizacija.Inače, još juče je zbog nadiruće Drave evakuisano 80-akstanovnika romskog naselja Auto-put kod Drnja, a tokom noći evakuisani su i meštani naselja Tori u susednom selu Sigetec, njih 70-ak.

http://www.youtube.com/watch?v=YK-SaeGszck

Vrh vodenog talasa Mure prošao je juče Međimurjem, sve službe i građani dežurali su tokom cele noći, ali nije bilo potrebe za većim intervencijama, piše Hina.

Vrh vodenog talasa Save, koji je juče prošao kroz Zagreb, danas se očekuje u Sisku. Taj grad tek sutra treba da doživi najveću stihiju - vrh vodnog talasa Kupe. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog talasa vala u Sisku neće spojiti u isto vreme, u utorak se očekuje najteža situacija - radi se o dosad nezabeleženo velikoj količini vode

Za celo područje reke Mure u Hrvatskoj na snazi je vanredno stanje odbrane od poplave. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju da utvrđuju obalu vrećama s peskom. U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s peskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mestimično izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništva, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih.

90.000 vreća s peskom ugrađeno je u nasip kod Siska, Foto Printscreen yt
90.000 vreća s peskom ugrađeno je u nasip kod Siska, Foto Printscreen yt

U BiH vodostaj Save stagnira, ali su vanredne mere odbrane od poplava na snazi u opštinama uz tu reku Savu. Plavni talas koji je najavljen sinoć iz Hrvatske, nije stigao do Gradiške, Dubice, Srpca i Broda. Vodostaj Save od sinoć stagnira, kaže Veseljko Elez, vršilac dužnosti direktora Civilne zaštite RS.Kako dodaje, ni danas ne bi trebalo da bude većih problema na ovim područjima, jer se u Hrvatskoj odliva voda iz korita Save, prenela je RTRS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track