(VIDEO) POROŠENKO: Vojne pobede nema, neke članice NATO šalju oružje Ukrajini
Foto: AP

Poseta

(VIDEO) POROŠENKO: Vojne pobede nema, neke članice NATO šalju oružje Ukrajini

Planeta -
Porošenko je takođe saopštio da je s određenim članicama NATO dogovorio direktno snabdevanje Ukrajine modernim naoružanjem "koje će nam pomoći da se zaštitimo i pobedimo

MARIJUPOLJ - Obučen u vojnu uniformu ukrajinski predsednik Petar Porošenko je u ponedeljak došao u nenajavljenu posetu lučkom gradu Marijupolju, demonstrirajući solidarnost sa stanovništvom najnovijeg polja borbe u petomesečnom ratovanju.

Porošenko se zarekao da će Marijupolj, jedini veći centar u konfliktnoj zoni na istoku Ukrajine koji još uvek kontrolišu snage Kijeva, ostati deo Ukrajine, prenosi AFP.

"Mislim da ćemo osvojiti rat u Ukrajini... tačnije, osvojićemo mir", rekao je Porošenko, ali je dodao da je nemoguće pobediti u konfliktu samo vojnim sredstvima.

"Što više povećavamo pritisak, to je više ruskih trupa na našoj teritoriji", dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=z0-VcyWwQeM

Porošenko je takođe saopštio da je s određenim članicama NATO dogovorio direktno snabdevanje Ukrajine modernim naoružanjem "koje će nam pomoći da se zaštitimo i pobedimo", javlja RIA Novosti. Porošenkov pomoćnik Jurij Lucenko objavio je na Fejsbuku da će Ukrajina dobiti vojne savetnike i naoružanje iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške "u skladu sa dogovorom koji je postignut na samitu NATO" u Velsu.

Ministarstva odbrane četiri od navedenih zemalja, SAD, Italije, Poljske i Norveške, ubrzo su, međutim, demantovala Lucenkove tvrdnje, javlja Rojters.

Zvaničnici NATO su prethodno objavili kako Alijansa neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije njihova članica, ali i da pojedinačne zemlje članice NATO mogu to da čine ukoliko žele. Američki zvaničnici ističu da Ukrajini nisu nudili nikakvo "smrtonosno oružje", a isto tvrdi i predstavnik italijanskog ministarstva odbrane, navodeći kako njegova zemlja planira da Ukrajini pošalje opremu kao što su prsluci otporni na metke i šlemovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track