(VIDEO) PRED SUDOM: Amerika uhapsila sina poslanika ruske Državne dume
Foto: Printscreen Yt

Afera

(VIDEO) PRED SUDOM: Amerika uhapsila sina poslanika ruske Državne dume

Planeta -
Roman Seleznjov, sin deputata Valerija Seleznjova, zadržan je na aerodromu na Maldivima

MOSKVA/VAŠINGTON - Roman Seleznjov, sin ruskog poslanika Valerija Seleznjova, uhapšen je u Sjedinjenui Američkim Državama, što je izazvalo nove varnice između dve supersile.

Američke vlasti tvrde da je Seleznjov junior u perodu između 2009. i 2011. godine izveo više hakerskih napada na maloprodajne kompjuterske sisteme radi krađe podataka sa kreditnih kartica, zbog čega je uhapšen 5. jula.

Američke vlasti terete Seleznjova mlađeg da je krao podatke s kreditnih kartica Foto Printscreen yt
Američke vlasti terete Seleznjova mlađeg da je krao podatke s kreditnih kartica Foto Printscreen yt

On je u martu 2011. optužen po više tačaka, između ostalih za bankarske prevare, izazivanje štete na jednom zaštićenom kompjuteru i tešku krađu identiteta, saopštile su američke vlasti. U optužnici se dodaje da je Seleznjov izvršio hakerske napade na veb-sajtove više manjih restorana, igraonica i klubova, navodi Rojters.

S druge strane, ruski mediji, kao što je Raša tudej koja je objavila vest na Tviteru, navode da je sin uticajnog deputata, člana Liberalno-demokratske partije Rusije, uhapšen da bi bio razmenjen za američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, kojem je Moskva pružila utičište kad je odao važne američke obaveštajne podatke.

U međuvremenu je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u saopštenju navelo da "otmicu ruskog državljanina" smatra "najnovijim neprijateljskim potezom Vašingtona".

Valerij Seleznjov potvrdio je da je američka specijalna služba privela njegovog sina Romana na aerodromu na Maldivima.

"Trenutno razgovaram sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova. Kidnapovanje je zločin", rekao je on za Itar-Tass i dodao da Rusija mora da zaštiti svoje državljane i da Roman treba da se vrati u Rusiju.

http://www.youtube.com/watch?v=tsieWL2s3OI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track