(VIDEO) PROTEST ZBOG ISIL: Demonstranti u Turskoj u klinču s policijom
Foto: Printscreen Yt

Tenzije

(VIDEO) PROTEST ZBOG ISIL: Demonstranti u Turskoj u klinču s policijom

Planeta -
Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima

ISTANBUL - U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) i zauzimanja delova kurdskog strateškog grada na granici s Turskom - Kobanea.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povređen, javlja AP.

Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Crna zastava ISIL iznad Kobanea (Foto: Printscreen YouTube)
Crna zastava ISIL iznad Kobanea (Foto: Printscreen YouTube)

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka.

http://www.youtube.com/watch?v=clOczpi5-9Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track