(VIDEO) PUTIN: Niko nema pravo da koristi nesreću aviona za postizanje plaćeničkih političkih ciljev
Foto: Reuters

Istraga

(VIDEO) PUTIN: Niko nema pravo da koristi nesreću aviona za postizanje plaćeničkih političkih ciljev

Planeta -
Svi odgovorni treba da priznaju odgovornost, a obe strane u Ukrajini da omoguće uslove za punu istragu, pozvao predsednik Rusije

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da niko nema pravo da koristi tragediju aviona "Malezije erlajnza" za postizanje "plaćeničkih političkih ciljeva", navodi se u saopštenju Kremlja.

"Svi oni koji su odgovorni za situaciju na istoku Ukrajine treba da priznaju tu odgovornost i pred sopstvenim narodom, ali i narodima zemalja čiji su državljani izgubili život u padu aviona na letu MH 17", rekao je Putin i apelovao na zaraćene strane u Ukrajini da obezbede uslove za punu istragu.

Zao udes leta MH 17 Putin je nazvao strašnom tragedijom i istakao da je Rusija više puta pozivala zaraćene strane da hitno prekinu krvoproliće i sednu za pregovarački sto, prenela je agencija Itar-Tass.

"Može se sa sigurnošću reći da se ova tragedija ne bi dogodila da 28. juna nisu ponovo započete borbene aktivnosti na istoku Ukrajine", istakao je predsednik ruski predsednik. On je dodao u da potrebno uraditi sve što je moguće kako bi se obezbedio nesmetan rad međunarodnih eksperata na mestu nesreće, Iako tamo istragu već vrše predstavnici Donbasa, Donjecka, ukrajinskog Ministarstva za vanredne situacije i malezijski stručnjaci, Putin smatra da to nije dovoljno i da je potrebno poslati kompletnu ekspertsku grupu pod kontrolom Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo.

http://www.youtube.com/watch?v=b1hXkQHl_mU

Putin je dodao i da će zvanična Moskva sa svoje strane uraditi sve što je do nje da konflikt na istoku Ukrajine pređe iz aktivne vojne faze u fazu pregovora za pregovaračkim stolom, pomoću mirnih i isključivo diplomatskih sredstava.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu MH17 - Amsterdam-Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, među kojima 192 Holanđana i 10 Britanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track