(VIDEO) RASNI RAT: Na demonstrante u Fergusonu poslata Nacionalna garda!
Foto: AP

Opasno zaoštravanje

(VIDEO) RASNI RAT: Na demonstrante u Fergusonu poslata Nacionalna garda!

Planeta -
Garda je poslata pošto se nemiri zbog ubistva crnog tinejdžera ne smiruju ni posle uvođenja vanrednog stanjai policijskog časa u to predgrađe Sent Luisa

FERGUSON - Vlasti američke savezne države Misuri donele su odluku da na ulice Fergusona, grada gde se već nedelju dana održavaju protesti zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna, pošalju Nacionalnu gardu.

Guverner Misurija Džej Nikson je potpisao ukaz o slanju Nacionalne garde "kako bi se na ulice vratio mir i zaštitili građani Fergusona", preneo je britanski BBC.

Protesti u Fergusonu ne jenjavaju, Foto Reuters
Protesti u Fergusonu ne jenjavaju, Foto Reuters

Odluka o slanju Garde je doneta pošto se policija ponovo sukobila sa besnim demonstrantima nedugo nego što je drugu noć zaredom počeo policijski čas. Policija u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, saopštila je da je bila napadnuta i da "nije imala drugu mogućnost nego da odgovori na napade".

Policija je sinoć upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante, koji su prethodno na policiju bacali Molotovljeve koktele, a neki su krenuli i u pljačku prodavnica.

Policijski kapetan Ronald DŽonson je na konferenciji za štampu nešto posle 1 sat po lokalnom vremenu opravdao oštru reakciju policije na nerede. Među demonstrantima je u pucnjavi povređeno najmanje dvoje ljudi, rekao je DŽonson, koji nije naveo koliko je ljudi privedeno.

Ranjeno je najmanje dvoj ljudi, Foto Reuters
Ranjeno je najmanje dvoj ljudi, Foto Reuters

Preliminarni rezultati autopsije koji je izvršio bivši glavni patolog Njujorka dr Majkl Bajden po zahtevu porodice ubijenog Brauna je pokazala da je policajac pucao najmanje šest puta u tinejdžera.

Prema nalazima obdukcije, policajac je pucao dva puta u glavu Majklu Braunu (18), ali izgleda da meci koji su ga pogodili nisu bili ispaljeni iz neposredne blizine.

http://www.youtube.com/watch?v=pPITwSw05A0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track