(VIDEO) REŠENA MISTERIJA: Evo šta je tajna hodajućeg kamenja u Dolini smrti
Foto: Printscreen Yt

Nisu vanzemaljci!

(VIDEO) REŠENA MISTERIJA: Evo šta je tajna hodajućeg kamenja u Dolini smrti

Planeta -
Naučnici uspeli da objasne kako džinovske stene uspevaju da se pomere s kraja na kraj nacionalnog parka

NJUJORK - Otkrivena je tajna "hodajućeg kamenja", stena u zabačenom delu američkog Nacionalnog parka Dolina smrti (Death Valley) koje se pomeraju po ravnim površinama bez ikakve pomoći gravitacije, piše Hafington post.

Neke od stena teške su više od 300 kilograma, a očigledno je da "hodaju" jer za sobom ostavljaju vidljive tragove u zemlji.

Pošto niko dosad nije uspeo da otrkije kako i zašto se taj fenomen događa, pojavljivale su se razne teorije - neki su tvrdili da se kamenje pomera zato što ga pokreće jak vetar ili magnetsko polje, a drugi su optuživali vanzemaljce da su krivi za "šetnju" stena.

Jasno je da se pomeraju jer za njima ostaju tragovi, Foto Printscreen yt
Jasno je da se pomeraju jer za njima ostaju tragovi, Foto Printscreen yt

Grupa naučnika rešila je 2011. da razotkrije misteriju, pa su na 15 stena postavili GPS uređaje i postavili ih u Rejstrek plaji, mestu gde je pronađeno "hodajuće kamenje", da bi videli šta će se dogoditi.

Jedan od naučnika, dr Ralf Lorenc, fizičar sa Univerziteta "Džon Hopkins", nazvao je to "najdosadnijim eksperimentom svih vremena". On i njegove kolege pomirili su se s tim da će videti neke pomake za pet do deset godina, ali prvi rezultati su stigli već za dve godine.

Dr Ričard Noris: Kad se steknu svi uslovi, i najmanji vetar pomera kamenje, Foto Printscreen yt
Dr Ričard Noris: Kad se steknu svi uslovi, i najmanji vetar pomera kamenje, Foto Printscreen yt

Lorencovi saradnici, profesor paleobiologije dr Ričard Noris i inženjer za GPS uređaje Džim Noris, posetili su Rejstrek plaju i videli da je - poplavljena. Lako su utvrdili dalji tok događaja.

Da bi kamenje "prohodalo", voda mora da poplavi područje tačno onoliko koliko je potrebno da se na dnu stene uhvati tanak sloj leda. Ako je taj sloj dovoljan, ogromne stene može da pokrene čak i lagani povetarac.

Lorenc je upozorio da postoje dokazi da kamenje u Dolini smrti sve manje "hoda"; naime, da bi se pomeralo potrebne su hladne noći tokom kojih na dno stene može da se uhvati led, a takvih je sve manje zbog globalnog otopljavanja.

http://www.youtube.com/watch?v=uyHcs7B27Zk#t=10

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track