(VIDEO) SAJBER-SUKOBI: Izrael i Hamas žestoko ratuju i na internetu
Foto: Reuters

Borba za pristalice

(VIDEO) SAJBER-SUKOBI: Izrael i Hamas žestoko ratuju i na internetu

Planeta -
Društvene mreže Fejsbuk, Tviter i ostale, mobilna telefonija, Jutjub - sve su to nova oružja koje i Izralci i Palestinci koriste pokušavajući da zadobiju naklonost sveta

JERUSALIM - Osim na terenu u Pojasu Gaze i u Izraelu, Izraelci i pripadnici i simpatizeri palestinske terorističke grupe Hamas vode i "onlajn borbu" preko društevnih mreža, na internetu.

Propaganda i psihološki rat nisu ništa novo, ali kako navodi AP, tehnologija danas omogućava stranama u sukobu da poruke brže prenesu do određene publike. Koristeći video-snimke, Tviter, SMS poruke, telefonske pozive, sukobljene strane pokušavaju da sukobe predstave u svoju korist.

Hamas apeluje na međunarodnu javnost ističući veliki broj civilnih žrtava izraelske ofanzive.

Palestinci ukazuju na veliki broj civilnih žrtava, među kojima je mnogo dece, Foto Reuters
Palestinci ukazuju na veliki broj civilnih žrtava, među kojima je mnogo dece, Foto Reuters

Izrael objašnjava da brani svoje građane od napada i preduzima mere kako bi se sprečilo ubijanje civila na drugoj strani. Izrael se takođe obraća Palestincima u Gazi, kojima objašnjava da je rukovodstvo terorističkog Hamasa odgovorno za sukobe. U telefonskim porukama žiteljima Gaze, s pozivom da napuste svoje kuće, Izraelci im objašnjavajju da ih Hamas koristi kao živi štit.

http://www.youtube.com/watch?v=70Oqo_wmuGo

S druge strane, Hamas šalje SMS-poruke Izraelcima preteži da će nastaviti da ispaljuje rakete na Izrael dok ne budu ispunjeni palestinski zahtevi, između ostalog okončanje dugogodišnje blokade Pojasa Gaze.

I izraelska vojska je od početka sukoba objavila više od 40 snimaka u kojima prikazuje da su Izraelci u opasnosti. Objavljeni su nemontirani snimci iz vojnih aviona, ali i montirani prilozi, grafikoni i šematski prikazi tunela koje je Hamas iskopao ispod palestinskih kuća u Gazi da bi se domogao teritorije Izraela.

Hamas ispaljuje rakete na Izrael i iz dvorišta džamija, Foto Printscreen yt
Hamas ispaljuje rakete na Izrael i iz dvorišta džamija, Foto Printscreen yt

Vojska je objavila komjuterski generisani snimak palestinskih ekstremista kako navodno pokušavaju da preplivaju iz Gaze u Izrael. Po tom snimku, koji je na sajtu Jutjub videlo više od milion ljudi, borci izlaze na peščanu obalu, a zatim jedan po jedan stradaju u izraelskoj vatri.

http://www.youtube.com/watch?v=-ff1Vb1ZqSE

Vojska je uz snimak saopštila da je četvoro ekstremista poginulo u akciji. Hamas je takođe objavio video-snimke, neke uz tekst na hebrejskom, kojima nastoji da zaplaši neprijatelja, prikazujući obuku svojih komandosa i rakete ispaljene u pravcu Izraela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track