(VIDEO) SKRENUO S PUTA: MH17 otišao 200 km severno od uobičajene rute i došao nad ratni Donjeck

Teorije

(VIDEO) SKRENUO S PUTA: MH17 otišao 200 km severno od uobičajene rute i došao nad ratni Donjeck

Planeta -
Malezijski boing leteo na 10.600 metara, što se smatra bezbednim jer je domet raketa zemlja-vazduh proruskih snaga 3.500-4.000 metara za ciljeve u vazduhu

KIJEV - Dok svet pokušava da shvati jučerašnju tragediju u kojoj je 298 ljudi izgubilo život kada je najverovatnije oboren malezijski avion iznad Ukrajine, mnogi se pitaju zbog čega je jedan putnički avion leteo baš iznad zone borbenih dejstava na istoku Ukrajine.

Poznato je da je region oko Donjecka i Luganska već duže vreme poprište žestokih sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga. I urkos borbama na terenu i očiglednom riziku za letelice, avion kompanije "Malezijan erlajnz" leteo je tačno iznad ratne zone kada ga je, očigledno, oborila sofisticirana raketa ispaljena iz lansera "Buk".

"Sada se postavljaju brojna pitanja, kao što su - zašto je avion leteo baš iznad ove oblasti, da li je bio na pravoj putanji. Reč je o ratnoj zoni gde se ispaljuju rakete, dakle zašto je leteo baš tuda", kaže bloger Nil Klark za Raša tudej.

Posle tragedije, brojne avio-kompanije su proglasile Ukrajinu zonom u koju neće leteti, ali se sve do juče ruta preko Donjeckog regiona smatrala sigurnom za civilnu avijaciju.

Ovako danas izgleda nebo nad Ukrajinom, Foto Printscreen
Ovako danas izgleda nebo nad Ukrajinom, Foto Printscreen

Prošle nedelje Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor na istoku za civilni saobraćaj do visine 7.900 metara, ali je MH17 leteo na 10.600 metara.

Proruske snage koriste relativno jednostavne rakete poput rakete zemlja-vazduh dometa 3.500 metara za ciljeve u vazduhu, zbog čega su očigledno avio-kompanije i ukrajinska kontrola civilne avijacije dozvoljavale avionima na velikim visinama letove iznad zabranjene zone.

"Malezijen erlajns" je koristio ovu rutu godinama i uvek je bila sigurna. Čak 15 od 16 azijsko-pacifičkih avio-kompanija a i neke iz Evrope lete tom trasom", rekao je malezijski ministar saobraćaja Liov Tijong Lai na konferenciji za štampu dodavši da "nije bilo instrukcija u poslednji čas da se promeni putanja leta".

Avioni su imali dovoljno razloga da lete preko Ukrajine jer je to najkraći put između evropskih zemalja i velikih gradova na jugoistoku Azije, a kraća putanja znači manji utrošak goriva i veći profit za kompanije. Na stotine putničkih aviona dnevno letelo je preko Ukrajine pre eskalacije konflikta, i saobraćaj je bio prilično intenzivan sve do jučerašnje tragedije.

Ono što je neobično kada je reč o MH17 jeste da se koban let razlikovao od uobičajene rute preko Ukrajine.

Prema podacima sa sajta flightaware.com koji prati civilni vazduhoplovni saobraćaj, jučerašnji let MH17 odstupio je za oko 200 kilometara severno od putanje koju je boing 777 "Malezijen erlajns" koristio prethodnih dana - tako da se avion našao tačno iznad ratne zone Donjeckog regiona.

http://www.youtube.com/watch?v=4Q2__0Lo0bo

Za sada, međutim, ne postoji zvanično objašnjenje o neuobičajenoj putanji leta. Ali postoje spekulacije da je i sporenje Rusije i Ukrajine oko vazdušnog prostora iznad Krima možda odigralo ulogu. Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju smatra taj prostor ukrajinskom odgovornošću, dok to Rusija osporava.

Većina avio-kompanija zbog sukoba izbegava letenje iznad Krima, a ni "Malezijen erlajns" nije izuzetak.

Letovi MH17 su obično išli preko Azovskog mora severozapadno od Krima ili preko Crnog mora na sever.

Ukoliko avion nije mogao da leti preko Azovskog mora iz nekog razloga u četvrtak, moguće je da mu je ukrajinska agencija za kontrolu saobraćaja savetovala da skrene sa rute na sever, piše Raša tudej.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja