(VIDEO) SLAVNI ŠKOTI: Šon Koneri i Džerard Batler za odvajanje, DŽ.K. Rouling i ser Ferguson protiv
Foto: Reuters

Raskol

(VIDEO) SLAVNI ŠKOTI: Šon Koneri i Džerard Batler za odvajanje, DŽ.K. Rouling i ser Ferguson protiv

Planeta -
Pristalice otcepljenja su i članovi grupe Franc Ferdinand, pisac Irvin Velš i glumac Alen Kaming, a protiv su pevačica Suzan Bojl,

LONDON - U jeku kampanje uoči referenduma o nezavinosti Škotske, slavni Škoti podelili su se u dva suprotstavljena tabora - na stranu pristalica otcepljenja stao je glumac Šon Koneri, dok se autorka romana o Hariju Poteru Džoan K. Rouling opredelila za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koneri, koji se proslavio ulogom Džemsa Bonda, odavno se izjašnjava kao škotski nacionalista, a početkom godine podržao je nezavisnost i "suštinsku demokratsku ideju da je narod Škotske najbolji čuvar sopstvene budućnosti".

Šon Koneri odavno priželjkuje nezavisnu Škotsku, Foto Reuters
Šon Koneri odavno priželjkuje nezavisnu Škotsku, Foto Reuters

S druge strane, Roulingova je poručila da bi nezavisnost bila "istorijski velika greška" i donirala je milion funti kampanji za ostanak u uniji, preneo je AP.

Koneri i Rouling su među brojnim čuvenim Škotima koji su se javno izjasnili o nezavisnosti, mada stručnjaci smatraju da uticaj javnih ličnosti ipak neće biti presudan za ishod referenduma 18. septembra.

Džerard Batler je takođe za otcepljenje Škotske, Foto AP
Džerard Batler je takođe za otcepljenje Škotske, Foto AP

Među pristalicama samostalnosti Škotske su i glumac Džerard Batler, članovi grupe Franc Ferdinand i autor romana "Trejnspoting" Irvin Velš, koji je u šali rekao da je Unija "način da se Škoti spreče da vladaju svetom". Alen Kaming, koji glumi Ilaju Golda u seriji "Dobra žena", doputovao je ove sedmice iz Njujorka kako bi podržao kampanju za nezavisnost.

"Ovo je istorijski trenutak za sve nas. Sada imamo priliku da u ovoj zemlji preuzmemo sudbinu u sopstvene ruke", rekao je Kaming.

Legenda Mančester junajteda ser Aleks Ferguson kaže da nije gasterbajter i glasaće za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, Foto AP
Legenda Mančester junajteda ser Aleks Ferguson kaže da nije gasterbajter i glasaće za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, Foto AP

Međutim, pevačica Suzan Bojl najavila je da će glasati protiv otcepljenja jer smatra da Škotska može da očuva "svoj slavni identitet i kao deo Britanije". Bivši menadžer fudbalskog kluba Mančester junajted ser Aleks Ferguson rekao je da Škoti koji, poput njega, žive u Engleskoj "ne žive u stranoj zemlji".

"Mi smo deo porodice Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je Ferguson.

Sociolog Elis Kešmor smatra da stavovi poznatih ličnosti neće presudno uticati na ishod glasanja pošto su građani Škotske i bez toga preokupirani pitanjem nezavisnosti

."To je kao takmičenje u jedenju pite: prvi zalogaji su ukusni, a potom vam pripadne muka od brojnih ličnosti koje govore o temi za koju sumnjamo da je uopšte razumeju", rekao je Kešmor.

Podele su jasne i u svakodnevnom životu, Foto Reuters
Podele su jasne i u svakodnevnom životu, Foto Reuters

Kampanja uoči referenduma bacila je svetlo i na kulturni jaz između Škotske i ostatka Britanije, ocenio je AP. Ideja nove, energične nacije, koja će iskoračiti iz senke dominantne susedne Engleske, privukla je umetnike i veći deo kreativne zajednice u Škotskoj. Više od 1.300 škotskih pisaca, muzičara i umetnika potpisali su pismo u kojem su poručili da će nezavisnost pružiti kreativnu slobodu.

"Zaokružićemo 'da' zato što smo zamišljali bolju zemlju", navedeno je u pismu. "Sada želimo da je izgradimo."

U britanskim intelektualnim i umetničkim krugovima patriotizam dugo vremena nije bio u modi, ali mogućnost raspada zemlje probudila je uspavanu strast za Ujedinjenim Kraljevstvom, koje čine Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska. U kampanji "Ostanimo zajedno" angažovale su se brojne zvezde, poput Mika Džegera, Pola Makartnija, Sajmona Kauela, Džudi Denč, Helene Bonam Karter i Patrika Stjuarta, koji su potpisali otvoreno pismo u kojem navode da je "ono što nas povezuje mnogo veće od onog što nas deli".

Njihov stav podržao je i Dejvid Bouvi, Englez koji živi u Njujorku, uputivši na jednoj dodeli nagrada poruku Škotskoj da ostane u uniji.

Ima i onih koji se nisu javno izjasnili oko nezavisnosti: teniser Endi Marej, pisac Jan Rankin i glumac Džejms Mekavoj nisu želeli da kažu koju će stranu podržati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track