(VIDEO) SUKOB S POLICIJOM: 14 mrtvih na protestu Kurda u Turskoj, policijski čas u više gradova
Foto: Reuters

Krvave demonstracije

(VIDEO) SUKOB S POLICIJOM: 14 mrtvih na protestu Kurda u Turskoj, policijski čas u više gradova

Planeta -
Sukobi su izbili širom Turske na demonstracijama zbog odbijanja Ankare da interveniše u Kobaneu, a u Dijarbakiru i nizu gradova na jugoistoku zemlje uveden je policijski čas

ANKARA - Najmanje 14 osoba poginulo je tokom protesta širom Turske, organizovanim zbog odbijanja Ankare da sprovede vojnu akciju protiv džihadista Islamske državeu Iraku i Levantu (ISIL) i zauzimanja delova Kobanea, kurdskog strateškog grada u Siriji, na granici s Turskom.

U protestima, održanim u više gradova, uključujući i one na jugoistoku zemlje većinom nastanjene Kurdima, povređeno je na desetine ljudi, prenele su agencije.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista ISIL.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povređen.

Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Mardinu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju. U tim gradovima lokalne vlasti čak su uvele policijski čas.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom. Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci ISIL napreduju ka centru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja