(VIDEO) TALAS NASILJA U BURKINI FASO: Provalili u zgradu parlamenta i zapalili je!
Foto: Reuters

Neredi

(VIDEO) TALAS NASILJA U BURKINI FASO: Provalili u zgradu parlamenta i zapalili je!

Planeta -
Demonstranti su besni na predsednika zemlje zato što traži da se izmeni Ustav kako bi mogao da bude još jedan mandat na vlasti - a predsednikuje već 27 godina!

UAGADUGU - Demonstranti u Burkini Faso danas su provalili u zgradu parlamenta i zapalili je, uoči glasanja o tome da li predsedniku, koji je već 27 godina na vlasti, treba dozvoliti da se sledeće godine kandiduje za još jedan mandat.

Policija je prvo potisnula demonstrante upotrebivši suzavac, ali su se oni pregrupisali i vratili u većem broju i onda provalili u zgradu parlamenta, navodi AP. Pre toga su hiljade demonstranata izašle na ulice glavnog grada ove zapadnoafričke države.

Demonstranti ne žele da Blez Kompaore i dalje bude na vlasti (Foto: Reuters)
Demonstranti ne žele da Blez Kompaore i dalje bude na vlasti (Foto: Reuters)

Burkina Faso je, inače, poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu, ali tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi bio izmenjen ustav tako da predsednik Blez Kompaore sledeće godine može ponovo da se kandiduje na izborima. Demonstranti kažu da je 27 godina na vlasti dovoljno za Kompaorea.

Činilo se da će izmena ustava verovatno biti izglasana, ali su demonstranti rekli da danas neće dozvoliti poslanicima da uđu u parlament. Međutim, nisu na vreme uspeli da ih spreče u tome i mnogi poslanici su uspeli da dođu u salu. Ali demonstranti su onda ponovo pokušali i uspeli da uđu u zgradu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sada tvrde da će sada upasti i u druge zgrade vlade u Uagaduguu. Oni su već ušli u zgradu državne televizije i opljačkali je, pa se program više ne emituje, tvrdi Rojtersov očevidac. Nekoliko vojnika koji su obezbeđivali zgradu televizije pucali su u vazduh u pokušaju da rasteraju demonstrante, ali se oni nisu zaustavili i vojnici su pobegli.

http://www.youtube.com/watch?v=w2FXnW97120

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track