(VIDEO) UBIJEN TINEJDŽER DŽIHADISTA: Nožem napao policajce, upucan na licu mesta
Foto: Twitter

Obračun u Melburnu

(VIDEO) UBIJEN TINEJDŽER DŽIHADISTA: Nožem napao policajce, upucan na licu mesta

Planeta -
Njuman Hajder (18) bio je osumnjičen za terorizam i pod istragom, a policajce je napao iz čista mira

KANBERA - Australijski policajac ubio je danas u Melburnu 18-godišnjeg mladića koji je nožem napao i izranjavio dvojicu pripadnika antiterorističke policijske jedinice.

Lokalna muslimanska zajednica kaže da se momak zove Njuman Hajder, ali policija to još nije potvrdila.

Australijski ministar pravde Majkl Kinan, nadležan za federalnu policiju, rekao je za ubijenog da je "poznat kao osumnjičen za terorizam" i da je "bio predmet interesovanja policije i obaveštajnih službi", javlja AP. Prema njegovim rečima, napad na policajce nije bio izazvan, a policajac je verovatno "pucao u samoodbrani".

Predstavnik policije države Viktorija Ljuk Kornelijus rekao je da je prema prvim informacijama ovo bio "individualni čin" i "izolovan incident", a da policijac "nije imao izbora" osim da puca. Povređeni policajci su smešteni u bolnice.

Australijski mediji javljaju da je Hajder pre nego što je upucan uzviknuo pretnje na račun premijera Tonija Ebota i australijske vlade.

Toni Abot: Očigledno da među nama ima ekstremista, Foto Reuters
Toni Abot: Očigledno da među nama ima ekstremista, Foto Reuters

"Očigledno da među nama ima ljudi koji su spremni za ekstremističke akcije. Sve to ukazuje i da će nas policija stalno štititi od onih koji mogu da nam nanesu štetu", rekao je Abot, komentarišući ovaj događaj.

Ranije je mladić viđen u jednom od tržnih centara sa zastavom radikalne grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), navode agencije.

Prema ranijoj Ebotovoj izjavi, najmanje 60 Australijanaca bori se u Iraku i Siriji u redovima ISIL i Fronta Nusra. U australijskom parlamentu danas bi trebalo da budu predstavljena nova zakonska rešenja za borbu protiv terorizma, kojim bi putovanje na lokacije koje se smatraju uporištima terorista bilo kažnjivo do deset godina zatvora, javio je AFP.

http://www.youtube.com/watch?v=xLFNSPNOQkY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track