(VIDEO) UDES AVIONA NA VNUKOVU: Putin i Oland odaju priznanje poginulom direktoru Totala
Foto: Printskrin I Rojters

Nesreća u Moskvi

(VIDEO) UDES AVIONA NA VNUKOVU: Putin i Oland odaju priznanje poginulom direktoru Totala

Planeta -
Kristof de Maržeri poginuo noćas na moskovskom aerodromu Vnukovo kada se njegov privatni avion sudario prilikom poletanja sa vozilom za raščišćavanje snega. U nesreći su poginula i sva tri člana posade francuskog aviona

PARIZ/MOSKVA - Predsednici Francuske i Rusije, Fransoa Oland i Vladimir Putin, u odvojenim izjavama izrazili su žaljenje zbog smrti Kristofa de Maržerija, direktora francuske kompanije Petrol, koji je poginuo u avionskoj nesreći na aerodromu u Moskvi, i istakli njegovu izuzetnost i posvećenost razvoju francusko-ruskih odnosa.

Kristof de Maržeri (63) poginuo je noćas na moskovskom aerodromu Vnukovo kada se njegov privatni avion sudario prilikom poletanja sa vozilom za raščišćavanje snega. U nesreći su poginula i sva tri člana posade francuskog aviona.

Oland je u saopštenju naveo da je sa "nevericom i tugom" saznao o smrti predsednika i generalnog direktora Totala, i ukazao da je on posvetio svoj život razvoju grupe Total koju je podigao na nivo vodećih svetskih kompanija.

"Kristof de Maržeri talentovano je branio izuzetnost i uspeh francuske tehnologije u inostranstvu, imao je velike ambicije za grupu Total", navodi se u tekstu iz francuskog predsedništva.

Vladimir Putin i Fransoa Oland (Foto: Reuters)
Vladimir Putin i Fransoa Oland (Foto: Reuters)

"Izgubili smo pravog prijatelja naše zemlje", napisao je Putin u telegramu saučešća koji je jutros poslao Olandu povodom Maržerijeve pogibije.

"Taj istaknuti francuski poslovni čovek bio je pokretač više velikih zajedničkih projekata koji su postavili plodne osnove saradnje Rusije i Francuske u oblasti energetike za naredne godine", naveo je Putin i izrazio zaučešće Maržerijevoj porodici i bližnjima. Putin je takođe pozdravio "posvećenost" direktora Totala razvoju francusko-ruskih odnosa.

"Predsednik Putin visoko je cenio kvalitete biznismena Maržerija, njegovu stalnu posvećenost ne samo francusko-ruskim odnosima već svim oblicima saradnje", izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov, prenose ruske agencije.

Ruska istraga navela je kao moguće uzroke nesreće dve opcije - "grešku kontrolora leta i delovanje vozača vozila za uklanjanje snega", za koga je ustanovljeno da je bio pod uticajem alkohola. On se nalazi u kritičnom stanju, javlja RIA Novosti. Takođe se navode kao mogući uzroci nesreće loši vremenski uslovi i greška pilota.

Više od 150 spasilaca i 39 specijalnih vozila poslato je na mesto nereće, prema ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.

http://www.youtube.com/watch?v=sqOw-zXbumU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track