(VIDEO) ULIČNE BORBE U KOBANEU: ISIL malo ustuknuo, nastavljene borbe u gradu
Foto: Printscreen Yt

Prvi uspeh

(VIDEO) ULIČNE BORBE U KOBANEU: ISIL malo ustuknuo, nastavljene borbe u gradu

Planeta -
Džihadista još ima na istoku i jugu strateški važnog Kobanea, ali nema ih na zapadu; kurdske snage pokušavaju da ih potisnu

KOBANE - Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) povukli su se tokom noći iz nekih delova sirijskog grada Kobanea, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, nevladine organizacije sa sedištem u Londonu, rekao je da su se "borci ISIL povukli tokom noći iz nekoliko oblasti istočno od Ain al Araba (arapski naziv za Kobane) i sa jugozapadnih oboda grada", javlja AFP.

Međutim, borci ISIL i dalje su prisutni u istočnim delovima, kao i na južnim obodima tog strateškog grada, ali ih više nema prema zapadu, rekao je Rahman dodajući da je povlačenje rezultat udara na njihove pozicije u vazdušnim napadima, koji su izazvali žrtve i oštećenja na najmanje četiri njihova vozila.

Bili su to dosad najžešći vazdušni udari na ISIL u Kobaneu, ali kopnene borbe se nastavljalju i kurdske snage su pod ozbiljnim pritiskom, javlja BBC.

Kurdske Narodne zaštitne snage (JPG) pokušavaju da odbrane grad (Foto: Printscreen YouTube)
Kurdske Narodne zaštitne snage (JPG) pokušavaju da odbrane grad (Foto: Printscreen YouTube)

Borci Narodnih zaštitnih snaga (JPG), oružane milicije kurdske Partije demkratske unije (PJD), kažu da su vadušni udari zakasnili.

"Snage JPG vode teške borbe i pokušavaju da odbrane civile. Operacija protiv njih je ogromna", kaže lider PJD Saleh Muslim.

BBC podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno stane u odbranu Kobanea kojem preti da padne u ruke džihadista.

"Svet, svi mi, veoma žalimo što je ISIL u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspeti u tome. Mi treba momentalno da reagujemo", naveo je Mistura u saopštenju, dodaje AFP.

AFP podseća da su borci IS ušli u grad Kobane u ponedeljak uveče, posle skoro tri nedelje borbi oko grada koji se nalazi na samoj granici Sirije i Turske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track