(VIDEO) UŽIVO DAN 147 NATO: Rusija ponovo gomila vojsku na granici!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 147 NATO: Rusija ponovo gomila vojsku na granici!

Planeta -
Snage samoodbrane tvrde da su oborile An-26 i Su-25, a ukrajinska vojska priznaje samo Antonov

KIJEV - NATO je danas saopštio da je Rusija povećala broj svojih vojnika u blizini ukrajinske granice na 12.000, pošto ga je u junu smanjila na ispod 1.000, ocenivši da ovaj potez ometa pokušaje da se kriza obuzda."To nije korak u pravom smeru. To je korak dalje od smirenja situacije", ocenio je zvaničnik NATO.

"Prema našoj proceni, između 10.000 i 12.000 ruskih vojnika se sada nalazi u oblasti (kod granice s Ukrajinom)", naveo je on.

Ukrajinska vojska saopštila je da je izgubila kontakt sa svojim vojnim transportnim avionom An-26 kod Luganska u istočnoj Ukrajini, gde vodi teške borbe sa proruskim snagama, dok pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike tvrdi da su oborena dva ukrajinska vojna aviona.

Pripadnici samoodbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštili su da su oborili 2 aviona ukrajinske vojske - An-26 i Su-25. "Oko 13.30 po moskovskom vremenu pripadnici samoodbrane oborili su Su-25 u oblasti Krasnodona. Piloti su se katapultirali i prizemljili su se u rudnik 'Duvanaja' u Krasnodonskoj oblasti", kaže predstavnik štaba samoodbrane.

Sergej Lavrov i Didije Burkhalter, Foto Reuters
Sergej Lavrov i Didije Burkhalter, Foto Reuters

16.44 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter složili su se u telefonskom razgovoru da je neophodno da se kroz OEBS donesu nove, dodatne mere za Ukrajinu, saopšteno je na sajtu MIP Rusije. Reč je o merama za postizanje "hitnog, održivog i bezuslovnog primirja bez pozivanja na druge faktore, a takođe i sveobuhvatnog, transparentnog i odgovornog procesa ustavnih promena uz učešće svih regiona Ukrajine, kao što je i dogovoreno u Ženevskom sporazumu", navodi se u saopštenju.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

16.21 - Ukrajinske snage bezbednosti preuzele su protekle noći kontrolu nad aerodromom u gradu Lugansku i danas nastavljaju borbu s proruskim snagama oko tog grada na istoku Ukrajine. U poslednje dve nedelje snage ukrajinske vlade uspele su da povrate polovinu teritorije koju su zaposele snage proruskih pibunjenika, i potisle ih sve do njihovih glavnih uporišta oko gradova Lugansk i Donjeck, na krajnjem istoku Ukrajine.

Petar Porošenko Foto AP
Petar Porošenko Foto AP

15.18 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko najavio je "sužavanje" vojne operacije na istoku zemlje, javlja Itar-Tass. "Predsednik je istakao potrebu da se promeni taktika i suzi zona sprovođenja antiterorističke operacije kako bi se uradilo sve moguće za zaštitu civilnog stanovništva". Porošenko je takođe na svom sajtu optužio ruske oficire da su, zajedno sa proruskim snagama, uključeni u vojne operacije protiv ukrajinske vojske i da su proruske snage upotrebile novi ruski raketni sistem, prenosi Rojters.

Predlog je dao ministar odbrane Ukrajine, Foto Printscreen LifeNews

13.07 - Ukrajina se sprema da muškarce izbegle s jugoistoka zemlje koje su utočište od građanskog rata potražile u unutrašnjosti zemlje - vrati na front da se bore, piše u dokumentu ukrajinskog ministarstva odbrane kojeg se domogla ruska TV Lajf njuz.Svi zdravi muškarci uzrasta od 18 do 50 godina biće mobilisani u jedinice koje učestvuju u ofanzivi na stanovništvo jugoistoka zemlje. Ostali će uz one starosti od 50 do 65 godina biti raspodeljeni u sastav rezervnih snaga. Oni koji to odbiju biće smatrani vojnim beguncima i krivično gonjenih. Status izbeglica i socijalne garancije dobiće samo posle demobilizacije.

http://www.youtube.com/watch?v=e9_vMko9ZPc

Dokument s tim predlogom napravio je i potpisao ministar odbrane Ukrajine Mihail Kovalj i poslao ga 20. juna predsedniku zemlje Petru Porošenku.

12.17 - Ukrajinska vojska osvojila je još četiri naselja na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je tamošnje ministarstvo odbrane. Reč je o naseljima Metalist, Aleksandrovsk, Beloje i Raskošnoje, javlja TV Zvezda. Sledeća meta je Lugansk.

Viktor Janukovič, Foto Reuters
Viktor Janukovič, Foto Reuters

12.03 - Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je podneo tužbu Evropskom sudu žaleći se zbog sankcija koje je Brisel uveo protiv njega i njegova dva sinova. Evropski sud je objavio da je protiv EU tužbe podnelo više istaknutih učesnika ukrajinske krize, među kojima je i bivši premijer Mikola Azarov i njegov sin, prenela je agencija AFP. Evropska unija je protiv Janukoviča i njegovih bliskih saradnika u martu uvela meru zamrzavanja imovine zbog navodne korupcije. Nove ukrajinske vlasti procenjuju da je za vreme dok je Janukovič bio predsednik pronevereno oko tri milijarde dolara. Pored Janukoviča, EU je zamrznula imovinu i zabranila putovanje većem broju ukrajinskih i ruskih zvaničnika zbog njihove uloge u ukrajinskoj krizi, koja je započela kad je Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, nakon čega su ga sa vlasti svrgnuli prozapadni demonstranti.

Ukrajinske izbeglice u Rusiji, Foto AP

11.33 - Priliv izbeglica s jugoistoka Ukrajine značajno se povećao, javlja 1TV.RU. Skoro pola miliona Ukrajinaca izbeglo je u Rusiju, izjavio je šef Federalne imigracione službe Konstantin Romodanovskij. Konsultacije za odobravanje privremenog boravka započelo je 130.000, a 30.000 ljudi je zvanično zatražilo status izbeglica. Najviše ih je u Belgorodskoj i Rostovskoj oblasti.

http://www.youtube.com/watch?v=m2MxAGMc_X0

10.52 - Na Jutjubu obnovljen je nov snimak stanja u Lugansku posle žestokog jutrašnjeg artiljerijskog napada ukrajinske vojske. Kijev post izveštava da su u poslednja 24 časa u tom gradu poginula tri civila, dok je 14 ranjeno.

10.29 - Rusija razmatra mogućnost selektivnih napada na Ukrajinu, kao odmazdu na granatiranja u nedelju ruskog pograničnom grada Donjeck u Rostovskoj oblasti, piše ruski Komersant pozivajući se na izvor blizak Kremlju. Isti izvor je naveo da "Rusija tačno zna odakle je granatiranje stiglo" i precizirao da ne bi bilo masovnih akcija, već "preciznih napada" na položaje odakle su (Ukrajinci) pucali na Rusiju, izveštava Glas Rusije, prenosi Tanjug. Ukrajinska vojska ispalila je u nedelju granatu na teritoriju Rusije, u kojoj je poginuo jedan čovek, a dve žene su ranjene. "Incident može da ima nepovratne posledice", upozorilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u zvaničnom saopštenju u nedleju i navodi da je provokacija "još jedan akt agresije od strane Ukrajine protiv suverene ruske teritorije i građana Ruske Federacije".

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

10.08 - Ukrajinske snage saopštile su da nisu one u nedelju gađale teritoriju Rusije. "Imamo mnogo primera da teroristi izvode napade u cilju provokacije, čak i na rusku teritoriju, a onda optužuju urakjisnek snage", izjavio je Andrej Lisjenko iz Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=Gp9khVJ6wNU

09.59 - Snage samoodbrane Luganska pokušavaju da potisnu ukrajinsku vojsku s aerodroma u tom gradu i da preuzmu kontrolu nad njim, javlja TV Rusija24. U blizini Luganska uništena je baza diverzantskih ukrajinskih snaga, a pripadnici samoodbrane zatočeni u bunkeru radarskog centra i dalje se odupiru ukrajinskim snagama koje su ih opkolile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track