(VIDEO) UŽIVO DAN 154 MINISTAR FINANSIJA: Ukrajinu ofanziva košta 96 miliona evra mesečno!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 154 MINISTAR FINANSIJA: Ukrajinu ofanziva košta 96 miliona evra mesečno!

Planeta -
Do kraja godine Kijev će morati da izdvoji skoro 600 miliona evra za rat

Ministar finansija Ukrajine Aleksandar Šljapak izjavio je da sprovođenje "antiterorističke operacije" na istoku Ukrajine košta budžet 1,5 milijardi grivni (96 miliona evra) mesečno.

U istupanju pred Vrhovnom radom, parlamentom Ukrajine, Šljapak je kazao da su za produžetak vojne operacije potrebni dopunski resursi i da očekuje da će ta svota do kraja godine biti 9,1 milijarda grivni, prenosi Raša tudej.

On je takođe kazao da je u proteklih pola godine bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine pao za 5 posto, a do kraja godine pašće za 6,5 posto. Poređenja radi, ukrajinska vlada je pre početka ofanzive na istoku zemlje očekivala da će BDP pasti najviše za 3 posto.

18.20 - Ukrajinske snage su zauzele tri grada u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je zauzela gradove Rubežnoje, Soledar i Dzeržinsk u kojem je na zgradi lokalne uprave postavljena ukrajinska zastava.

14.22 - Tri stanovnika Donbasa poginula su a više je ranjeno dok ukrajinska vojska pokušava tenkovima da prodre u Donjeck preko železničke stanice, koja je na putu do aerodroma, javlja Raša tudej. Očevici kažu da se vide "oblaci dima" i da se čuju eksplozije u tom delu grada, a neki svedoci, na koje se poziva Rojters, kažu da su videli dva tenka snaga samoodbrana kako se kreću ka železničkoj stanici, dok narod beži. Savet Donjecka izdao je saopštenjem u kojem je pozvao građane koji žive u tom delu grada da ne napuštaju domove. Sergej Kavtaradze, jedan od zvaničnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je da najmanje četiri tenka, kao i naoružana vozila Kijeva pokušavaju da uđu u grad.

13.01 - Ukrajinska armija ušla je u Majorsk, predgrađe Gorlovke, javljaju ukrajinski mediji. Sedam tenkova učestvovalo je u osvajanju kontrolnih punktova snaga samoodbrane i ušlo je u grad.

12.51 - Pokušali su da se odvezu iz Donjecka, javio je na Tviteru korisnik Sergej Vorolajev.

10.23 - Još dvoje civila ubijeno je u neprestanim ukrajinskim artiljerijskim napadima na Lugansk, a pogođeni su i vrtić, škola i više stambenih zgrada, javlja RIA Novosti pozivajući se na saopštenje gradskog saveta tog grada. Još 12 civila je ranjeno, a grad nema struje jer ga ukrajinska armija već danima zasipa granatama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track