STOLTENBERG PRED NOVINARIMA: Snažan NATO je preduslov za bolje odnose s Rusijom
Foto: Fonet/AP

Stupio na dužnost

STOLTENBERG PRED NOVINARIMA: Snažan NATO je preduslov za bolje odnose s Rusijom

Planeta -
Nov generalni sekretar NATO nije direktno odgovorio da li će NATO kao uslov normalizacije odnosa sa Rusijom tražiti povratak Krima u Ukrajinu, nego je kazao da NATO želi da vidi promenu u ponašanju i akcijama Rusije

BRISEL - Zahvalan sam što su 28 članica NATO što su imale poverenja u mene, čast je biti generalni sekretar NATO, najuspešnijeg vojnog saveta u istoriji, rekao je na svojoj prvoj konferenciji za novinare na funkciji generalnog sekretara NATO norveški diplomata Jens Stoltenberg.

Novi generalni sekretar NATO pre svega je rekao da će sprovoditi politiku za koju se Alijansa odlučila na samitu u Velsu. Osvrćući se na situaciju u Ukrajini, koju je označio kao jedan od dva prioriteta, on je rekao da prekid vatre daje izvesne nade, ali Rusija i dalje ima sposobnost da ugrozi tu zemlju i da krši međunarodno pravo.

"Ruska vojna intervencija je veliki izazov Evropi. NATO ne traži sukob s Rusijom, ali ne možemo se oglušiti o narušavanje principa bezbednosti. Nastavićemo da se zalažemo za slobodnu i nezavisnu Ukrajinu. Očekujemo da vidimo konkretne akcije sa strane Rusije. Ne vidim da je kontrodiktorno jačanje NATO i jačanje veza s Rusijom. Naprotiv. Jak NATO postavlja dobre temelje za dobre odnose s Rusijom", rekao je Stoltenberg govoreći o odnosima NATO i Rusije.

Na pitanje da li će njegov dolazak na čelo NATO značiti promenu u odnosima s Rusijom, on je rekao:

"Moramo da vidimo da je Rusija promenila svoje ponašanje i da se ponaša u skladu s međunarodnim zakonom i obavezama... Moja poruka je da nema kontradikcije između konstruktivnih odnosa s Rusijom i snažnog NATO. Snažni NATO je preduslov i najbolji način za uspostavljanje konstruktivnih odnosa s Rusijom", rekao je Stoltenberg i dodao da se politički kontakt s Rusijom nastavlja iako je prekinuta saradnja.

Jens Stoltenberg, prva konferencija za novinare na čelu NATO (Foto Printscreen YouTube)
Jens Stoltenberg, prva konferencija za novinare na čelu NATO (Foto Printscreen YouTube)

Upitan da li će normalizacija odnosa NATO-Rusija zahtevati povratak Krima u sastav Rusije, on je rekao:

"Ono što moramo da vidimo je promena u akcijama Rusije. Primena međunarodnog prava. Pokazivanje poštovanja prema međunarodnim obavezama. Podvlačimo da vidimo veliku mogućnost u prekidu vatre na istoku Ukrajine, ali vidimo i da postoje kršenja i da je to osetljiv prekid vatre", kazao je on zaobišavši da odgovori na pitanje.

"Član 5 Severnoatlantske povelje ostaje ugaoni kamen naše Alijanse", kaže nov generalni sekretar NATO.

"Jak NATO je aktivan NATO. Radićemo s našim partnerima da obezbedimo stabilnost širom sveta. NATO danas brani više od milijardu ljudi i ostaje najvažniji transatlantski forum za konsultacije i saradnju u sferi bezbednosti", naveo je on.

Kao drugi najvažniji izazov pred NATO Stoltenberg je naveo situacija na Bliskom istoku i osvajački pohod Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL).

"Veliki izazov je i jačanje džihadista na Bliskom istoku; NATO će pomoći vladi Iraka u borbi s tom opasnošću. Spremni smo za saradnju sa Irakom i čekamo od njih sledeći zahtev", kazao je Stoltenberg.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

"Potreban nam je jak NATO, jak i u političkom i u vojnom smislu", dodao je on.

"Nastavićemo sa redovnim aktivnostima, uključujući vazdušne patrole nad Baltikom i prisustvo NATO u Baltiku, biće nastavljeni. Isto je sa prisustvom na istoku Evrope", kaže Stoltenberg dodajući da će se NATO usprotiviti svakoj agresiji.

Više uskoro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track