(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Nema sličnosti između Kosova i Krima!
Foto: Printscreen RT

Forum Seliger 2014.

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Nema sličnosti između Kosova i Krima!

Planeta -
Kosovo je samo proglasilo samostalnost u svom parlamentu, a ne na referendumu. Međutim, na Krimu je narod sam odlučio o svojoj sudbini na referendumu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na forumu "Seliger 2014" da nema sličnosti između Krima i Kosova.

"Ono što se u Srbiji desilo s Kosovom svedoči nam da, kad postoji želja da se nešto uradi, to se i uradi. Kosovo je samo proglasilo samostalnost u svom parlamentu, a ne na referendumu. Međutim, na Krimu je narod sam odlučio o svojoj sudbini na referendumu", rekao je predsednik Rusije dodajući da je to urađeno u skladu s Poveljom UN, gde jasno postoji pravo na samoopredeljenje i otcepljenje.

Kad pogledamo Donbas i Odesu, jasno nam je šta bi se dogodilo s Krimom da ga nismo zaštitili, konstantovao je.

Putin je uporedio je artiljerijske napade ukrajinske vojske na gradove na istoku Ukrajine sa napadima fašista tokom Drugog svetskog rata.

"To je tužno i podseća me na događaje iz Drugog svetskog rata, kada su okupacione snage nemačkih nacista opkoljavale naše gradove, na primer Lenjingrad, i neposredno granatirali i gradove i njihove stanovnike", rekao je on učestvujući na omladinskom forumu "Seliger-2014".

On je podsetio da su po Sankt Peterburgu bila postavljena upozorenja na to koja strana ulice je češće granatirana. Sada "gradove i naselja drži u okruženju ukrajinska vojska, koja direktno gađa stambene četvrti u nameri da uništi infrastrukturu i slomi volju onih koji joj se opiru", kazao je Putin.

http://www.youtube.com/watch?v=2xxAO-j9xLw

Predsednik Rusije osvrnuo se i na težak položaj jedinica ukrajinske vojske koje su u okruženju u Ilovajsku i rekao da je Kijev odbio da pregovara o obezbeđivanju koridora za njihovu evakuaciju.

"Mislim da je to velika greška koja će izazvati mnogo ljudskih žrtava", kazao je Putin. On je dodao da je ukrajinsko rukovodstvo pokazalo da je nesposobno da uspostavi kontrolu nad situacijom i pozvao na uspostavljanje dijaloga između Kijeva i istoka Ukrajine.

Odavno je vreme da se prizna da napori da se kriza reši vojnim putem nisu uspeli da Kijev treba primorati na pregovore s proruskim pobunjenicima koji se sukobljavaju s ukrajinskom vojskom na istoku zemlje.

"Treba primorati ukrajinske vlasti da počnu pregovore, ne o tehničkim pitanjima nego o suštinskim: koja će biti prava naroda u u Donbasu, Lugansku, na jugoistoku zemlje", kazao je predsednik Rusije.

Vladimir Putin: Rusija je za političko delovanje i politiku kompromisa,  Foto Printscreen yt

"Jasna mi je pozicija naših partnera. Da, treba da bude pregovora, ali u međuvremenu treba da pustimo ukrajinske snage da malo pucaju - možda će uspostaviti kontrolu nad situacijom", naveo je on.

"Mogu odmah da kažem: Rusija je daleko od toga da se uvlači u neke obimne konflikte, ali partneri treba da shvate, da je bolje da ne ulaze u sporove sa Rusijom", rekao je on. Podsećajući da je Rusija "jedna od najmoćnijih nuklearnih država" i da je to realnost, Putin je rekao da Rusija "jača snage nuklearnog odvraćanja, jača svoje oružane snage".

"One zaista postaju kompaktnije, efikasnije. Postaju zaista modernije sa stanovišta opremanja modernim sistemima naoružanja. Nastavljamo da jačamo taj potencijal i to ćemo raditi", rekao je Putin. Prema njegovim rečima, to se ne radi kako bi se nekome pretilo već da bi se osećalo sigurnijim i mirnijim, imala mogućnost da se realizuju planovi u razvoju privrede i socijalne oblasti.

"Uvek treba da budemo spremni da odbijemo svaku agresiju prema Rusiji, uvek naši partneri - u kakvom god stanju se nalazile njihove države i koje se spoljnopolitičke koncepcije pridržavali, treba da shvate, da je sa nama bolje da ne ulaze u sporove, što se tiče mogućeg oružanog konflikta", upozorio je Putin a prenosi Itar-Tass.

"Ali, mi smo za političko delovanje i politiku kompromisa", izjavio je Putin.

Govoreći o sastanku s predsednikom Ukrajine u Minsku, on je rekao da ga je Petar Porošenko uverio da će se ruski vojnici koji su uhapšeni u ponedeljak na ukrajinskoj teritoriji, uskoro vratiti kući.

"Ozbiljno vam kažem, mislim da su se izgubili, granica nije jasno označena", ponovio je Putin. Na temu Krima, on je rekao da se Krim, "sveto mesto" za Ruse, neće vratiti pod kontrolu Kijeva, ističući da su "ruski i ukrajinski narod praktično jedan isti narod", što je publika propratila aplauzom.

"Ovaj rat je naša velika tragedija", dodao je ruski predsednik

http://www.youtube.com/watch?v=ksg5x6kD_d8

Na pitanje o politici Rusije prema Arktiku, predsednik je rekao da ta oblast ima veliku perspektivu i da će Moskva jačati i razvijati svoju poziciju u regionu, ali da će uzimati u obzir interese drugih zemalja.

"Mnogi s oprezom gledaju na naše akcije, plaše ih se. Već mnogo puta sam govorio da ćemo mi delovati isključivo u okviru međunarodnog prava, tako smo uvek radili i tako ćemo i ubuduće", kazao je Putin. On je podvukao da će u tom smislu na Arktiku biti ojačane i vojne strukture, kao i strukture Ministarstva za hitno delovanje.

"Posebno zato što je neophodno da se obezbedi prolazak konvoja trgovačkih brodova, a ne da bismo ratovali" rekao je on dodajući da će saobraćaj u Severnom moru ozbiljan konkurisati postojećim saobraćajnim putevima.

"Arktik ima za nas veoma važnu ulogu u smislu naše bezbenosti jer se, na žalost, nedaleko od obala Norveške bilo aktivnosti podmornica SAD. Samo da spomenem da rakete ispaljene odatle stižu do Moskve za 15-16 minuta. Međutim, tamo je i naša flota, tamo je značajan broj naših podmornica", naveo je predsednik Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track