(VIDEO) VRBAS NADIRE: Vanredno stanje u Banjaluci i Kozarskoj Dubici, u poplavi nestao mladić!
Foto: Printscreen ATV

Poplave u Republici Srpskoj

(VIDEO) VRBAS NADIRE: Vanredno stanje u Banjaluci i Kozarskoj Dubici, u poplavi nestao mladić!

Planeta -
Vodostaj Vrbasa i Vrbanje je toliko porastao zbog obilnih kiša da postoji opasnost da bude provaljen nasim u naselju Česma

BANJALUKA - Na području Banjaluke danas je proglašeno vanredno stanje zbog velikih padavina i posledica koje su one izazvale, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Vanredno stanje proglašeno je i na području Kozarske Dubice jer su bujice u toj opštini poplavile oko 150 domaćinstava i objekata, javlja ATV.

Gavranović je rekao da su vodostaji reka Vrbasa i Vrbanje u porastu i da postoji opasnost da bude provaljen nasip u naselju Česma ako bude naglo rastao vodostaj Vrbasa. Pojavila su se klizišta, potopljeno je više desetina stambenih objekata, svi poslovni objekti u zoni "Incela", kao i deo poslovnih objekata na Starčevici, naveo je Gavranović i dodao da nema ugroženih lica i da klizišta nisu izazvala rušenja objekata.

Zamenik načelnika opštine Kozarska Dubica LJubomir Marjanović izjavio je da je najviše poplavljenih domaćinsta na području naseljenog mesta Knežica, Vrioci i Moštanica, te da je danas u Knežici teško prohodan magistrali put Kozarska Dubica – Prijedor, dok je saobraćaj na magistralnom putu prema Kostajnici od juče u prekidu.

Voda je odnela auto s kolovoza, ali vozača Gorana Simića nema, Foto Printscreen ATV
Voda je odnela auto s kolovoza, ali vozača Gorana Simića nema, Foto Printscreen ATV

Policiji u Banjaluci prijavljen je nestanak Banjalučanina Gorana Simića (29), čiji je mercedes 190 pronađen u banjalučkoj Ulici Koste Jarića, u naselju Starčevica, saznaje ATV. Policija je pronašla automobil „mercedes 190″ bez vozača kojeg je bujica odnijela sa kolovoza, potvrdila je portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović. Markanovićeva je navela da je uviđajem konstatovano da se u vozilu ne nalazi vozač, a utvrđuju se i okolnosti pod kojim se vozilo našlo na ovom području grada. Ona je rekla da je policiji danas prijavljen nestanak jednog muškog lica.

http://www.youtube.com/watch?v=wCJj_Pqr9Xc

Oglasili su se i Štab za vanredne situacije Banjaluke i Civilna zaštita.

"Upozoravamo stanovništo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja reka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlivanja u priobalnim delovima", navedeno je u njihovom zajedničkom upozorenju.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke poziva građane da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, kao i da blagovremeno preduzmu potrebne mere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra i prate stanje na terenu.

Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gde je palo 79 litara po kvadratnom metru, potvrđeno je danas u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

15.41 - Sutra u RS i FBiH umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Obilnije padavine na istoku i severoistoku. Manje oblaka u južnim predjelima.

15.03 - Doboju ne prijeti opasnost od izlivanja rijeke Bosne, nego od Spreče i Usore, rečeno je posle sednice Štaba za vanredne situacije. Poplavama od bujica i potoka ugrožene su pojedine mesne zajednice , a najkritičnije je u naselju Bare.

14.51 - Na području Kozarske Dubice proglašeno je vanredno stanje pošto su bujične vode izazvane obilnim padavinama u toj opštini poplavile oko 150 domaćinstava i objekata.

14.41 - Zbog velike količine padavina poplavljeni su podrumski hodnici i prijemne ambulante u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka. "Oštećeni su sala za kateterizaciju srca, dnevna onkološka bolnica, podzemni koridori, tehnička etaža, nezavršeni dio prvog sprata, podrum centralnog medicinskog bloka, dio porodilišta, podrum nezavršenog južog krila i hirurgija", saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

http://www.youtube.com/watch?v=9euknsq7DwI

13.39 - U regiji Doboj, centralni deo opštine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, voda je "ušla" u više od 50 stambenih objekata, tri privredna i tri javne ustanove.

13.11 - U više prigradskih naselja i delova Bijeljine ostalo je bez napajanja električnom energijom oko pet hiljada korisnika. U toku noći ekipe "Elektrodistribucije" otklonile su većinu kvarova, a zbog obilnih padavina i mogućih poplava na području Semberije jutros zaseda bijeljinski Štab za vanredne situacije.Izlila se i reka Janja koja je u naglom porastu i za 60 minuta visina vodostaja je porasla za 30 centimetara.

13.00 - U Zvorniku je Sapna "izašla" iz korita i poplavila oko 18 kuća i magistralni put Zvornik-Bijeljina. U Loparama se izlila Jablanica, poplavila nekoliko domaćinstava ali i oštetila jedan most. U Ugljeviku su poplavljene brojne okućnice, a u Srebreniku je sinoć poplavljeno skoro 300 objekata, oštećeno 26 mostova, tri obrazovne institucije i tri vodenice. Na četiri putne komunikacije došlo je do prekida saobraćaja.

http://www.youtube.com/watch?v=y2Q3YZP3rSg

12.51 - Zbog opadanja nivoa vode sa kolovoza, saobraćaj se u Janji, magistralnom putu M-14.1 Bijeljina-Zvornik odvija naizmenično, jednom kolovoznom trakom, saopštio je AMS RS, prenosi RTRS.

12.35 - Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gde je palo 79 litara po kvadratnom metru. U Zvorniku je za 24 časa palo 56 litara, u Bijeljini 54, u Srpcu 52.

12.18 - Stanje na Hidroelektrani Bočac je stabilno, potvrdio je za RTRS direktor Nedeljko Kesić. I ako padavine budu nastavljene istim intenzitetom i u naredna dva, tri dana, iz Bočca poručuju da mogu regulisati nivo vode, kako bi situacija bila bezbEedna za stanovništvo.

11.25 - Na području Semberije jutros se izlila rečica Janja u Novom naselju u Janji i u starom dijelu te varošice. Opasnosti od izlivanja Drine i Save za sada nema, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Banjaluka 06. avgusta 2014, Foto Printscreen RTRS
Banjaluka 06. avgusta 2014, Foto Printscreen RTRS

11:21 - U mestu Zeleni Vir oštećena je pruga Banjaluka – Doboj.

10:52 - Auto-moto savez RS je dobio informaciju da se na regionalnom putu R-474 Prnjavor-Dragalovci-Stanari-Doboj izlila reka Ukrina, na lokalitetu Popovića, pa je saobraćaj potpuno obustavljen.

10:48 Na magistralnom putu M-18 Bijeljina-Priboj-Banj Brdo, u mjestu Tobut, zbog oštećenja mosta saobraćaj je u prekidu, a vozila se preusmjeravaju regionalnim putevima Priboj-Zajednice i Zajednice-Tobut.

Foto Printscreen RTRS
Foto Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track