(VIDEO) ZVER JE BUDNA: Pogledajte zemljotres aktivirao vulkan na Islandu!

Evakuacija u toku

(VIDEO) ZVER JE BUDNA: Pogledajte zemljotres aktivirao vulkan na Islandu!

Planeta -
Lava je prekrila površine koje nisu pod ledom, navodi se u izveštaju i napominje da za sada nema eksplozija koje bi uzrokovale erupciju pepela, a što bi dovelo do zaustavljanja avio-saobraćaja

REJKJAVIK - Region oko vulkana Bardarbunga na Islandu, koji je već mesecima aktivan i podložan stalnim zemljotresima, jutros je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihtera, vidljiva je lava ali ne i pepeo koji bi mogao da ugrozi avio-saobraćaj.

Jutrošnji zemljotres je jedan od najsnažnijih u ovoj oblasti od 16. avgusta kada je počelo značajnije podrhtavanje tla prouzrokovano hiljadama malih zemljotrosa dnevno, prenosi Rojters.

"Noćas se dogodio još jedan zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihtera, izjavili su geolozi iz meteorološke službe Islanda. Oni navode da "seizmičke aktivnosti u unutrašnjosti Bardarbunga vulkana još traju, ali trenutno nisu veće jačine".

Lava je prekrila površine koje nisu pod ledom, navodi se u izveštaju i napominje da za sada nema eksplozija koje bi uzrokovale erupciju pepela, a što bi dovelo do zaustavljanja avio-saobraćaja.

Island uvodi preventivne mere zabrane letove, jer je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine izazvala haos u medunarodnom avionskom putnickom saobracaju, kada je više od 100.000 letova bilo otkazano.

http://www.youtube.com/watch?v=2dvTLIK-Vvs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track