VITALIJ KLIČKO: Nikada  nisam ni pomislio da gradim zid prema Rusiji!
Foto: Reuters

Intervju

VITALIJ KLIČKO: Nikada nisam ni pomislio da gradim zid prema Rusiji!

Planeta -
Ovo neće biti laka zima, ali Ukrajina se neće smrzavati, kaže gradonačelnik Kijeva

BEČ - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvinio se zbog tvrdnje da Ukrajina treba zidom da se ogradi od Rusije i izjavio da to nikada nije rekao.

"U modernom svetu graditi zidove je srednjovekovno. Danas su moderna vojska, jaka privreda i politički rad takozani zidovi. To je mnogo efektivnije od pravog zida“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Kličko ne podržava predlog Austrije da Ukrajina bude neutralna zemlja i kaže da je dosad uvek bila neutralna i nesvrstana, što je bila greška. Takođe je rekao da se ne može isključiti približavanje Ukrajine NATO.

"Zemlje koje su budimpeštanskim Memorandumom garantovale našu nezavisnost i teritorijalni integritet nažalost ne mogu nam trenutno mnogo pomoći. Moramo naći druge načine za buduću odbranu naše političke strategije. Time mislim da se ne može isključiti približavanje NATO“, objasnio je on.

Gradonačelnik Kličko pomaže u raščišćavanju barikada sa Trga nezavisnosti (Majdana) u Kijevu (Foto: Reuters)
Gradonačelnik Kličko pomaže u raščišćavanju barikada sa Trga nezavisnosti (Majdana) u Kijevu (Foto: Reuters)

Za građanski rat na istoku Ukrajine on je optužio Rusiju.

"Bez finansiranja i isporuka oružja, kao i ruskih vojnika, ovaj konflikt se ne bi ni desio“, uveren je Kličko dodajući da će istočna Ukrajina dobiti specijalni status, ali ne i autonomiju.

Kada je reč o predstojećoj zimi i sporu oko gasa sa Moskvom Kličko je ocenio da to "neće biti laka zima“, ali da neće biti smrzavanja.

"Rusija koristi svoje energetske resurse kao politički instrument u pregovorima. Ukrajina plaća trenutno duplo više od Nemačke, Poljske ili Francuske. Moramo pokušati da se vratimo tržišnim cenama. Isto tako treba da budemo štedljiviji. Potrošnja energije je u Ukrajini duplo veća nego u pojedinim zemljama Evrope, zbog čega postoji velika zavisnost od energenata", zaključio je Kličko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track