VLADIMIR PUTIN: Rusija će učiniti sve da se okonča bratoubilački rat
Foto: Reuters

Putin na Krimu

VLADIMIR PUTIN: Rusija će učiniti sve da se okonča bratoubilački rat

Planeta -
Predsednik Rusije je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila obimna humanitarna katastrofa

JALTA - Rusija će činiti sve da bi se okončao "krvavi haos" i "bratoubilački rat" u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, naglašavajući i da Rusija ne želi da se izoluje od spoljnog sveta, ali ni da se prema njoj ponašaju prezrivo ili mentorski.

Pritom je ocenio da bi poluostrvo Krim moglo za Rusiju da ima ujedinjujuću ulogu.

"Činićemo sve što od nas zavisi da bi taj konflikt bio što pre prekinut, kako bi u Ukrajini prestala da se lije krv", rekao je Putin obraćajući se poslanicima Dume (donjeg doma parlamenta) i članovima vlade u krimskom letovalištu Jalti.

Nazivajući događaje u Ukrajini "krvavim haosom" i "bratoubilačkim konfliktom", Putin je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila "obimna humanitarna katastrofa", preneo je Itar-Tass.

Vladimir Putin: Rusija ne namerava da se izoluje od sveta, Foto AP
Vladimir Putin: Rusija ne namerava da se izoluje od sveta, Foto AP

Predsednik Rusije je pritom istakao da Rusija ne namerava da se izoluje od spoljnjeg sveta i da "ruske sankcije" nisu samo kontramere na embargo, već način da se podrže domaći proizvođači i otvori tržište za nove partnere "koji žele da sarađuju s Rusijom i spremni su na takvu saradnju". Prema njegovim rečima, Moskva je uvela sankcije zemljama koje su prethodno Rusiji uvele "potpuno neosnovane i nelegalne sankcije".

Putin je takođe odbacio kao neosnovane optužbe o aneksiji Krima, ističući da je odluka o ujedinjenju Krima i Rusije doneta i da se ne planira njena promena.

"Nikakve aneksije Krima nije bilo i nema, to je volja naroda (...) sve optužbe su neosnovane. Ljudi koji žive na teritoriji Krima izrazili su stav o svojoj budućnosti", rekao je on i dodao da je priča o nelegalnim akcijama smešna.

"Prosto smo pitali ljude šta žele. Ako to nije demokratija, šta jeste? Zato su te optužbe prazne, nemaju nikakvog osnova", kazao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track