VOĐA SIRIJSKIH KURDA: Jazidima na Sindžaru potrebno oružje!
Foto: Reuters

Poziv

VOĐA SIRIJSKIH KURDA: Jazidima na Sindžaru potrebno oružje!

Planeta -
Jazidi drže front proitv ISIL u planinama, oni neće zloupotrebiti oružje, tvrdi Salih Muslim

BEČ - Vođa partije Demokratski savez (PYD) sirijskih Kurda Salih Muslim ocenio je danas da je jazidskom otporu, koji deluje u regionu Sindžar, potrebno naoružanje.

"Najvažnije je, najpre, da se naoružaju jedinice otpora u Sindžaru, u planinama. Ako Evropljani šalju oružje u Erbil i snagama pešmerga to je dobro, ali to nije region Sindžar (...) Organizovani otpor Jazida trenutno ima oko 1.500 boraca, a njihov broj stalno raste. Oni drže front u planinama i bore se protiv Islamske države", objasnio je on u izjavi bečkom dnevniku Prese.

Jedinice PYD brane koridor za prolaz Jazida i bore sve već nedeljama protiv napada Islamske države. Muslim je kazao da ne treba strahovati da oružje, koje bi dobile razne kurdske grupe, moglo biti upotrebljeno u unutarkurdskom sukobu, nakon što se savlada problem Islamske države.

"Rizik je veoma mali, jer su Kurdi trenutno na putu ka jedinstvu", objasnio je on.

Muslim je rekao da je jedna američka vojna delegacija zajedno sa borcima formacije Pešmerga iračkih Kurda, nedavno obišla njegove jedinice.

"Oni su bili par sati, pričali sa ljudima i potom otišli. Ovde se u svakom slučaju ne bore nikakvi američki vojnici. Oni imaju kontakt sa Jazidama na planini", ukazao je on.

Muslim je, takođe, ocenio da su američki vazdušni napadi u regionu Sindžar do sada bili manje efektivni nego što se prikazuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja