ZAHARČENKO: 14 srpskih dobrovoljaca pridružilo se proruskim snagama
Foto: AP

ZAHARČENKO: 14 srpskih dobrovoljaca pridružilo se proruskim snagama

Planeta -
Sve snage koje nam dolaze su dobrovoljci, a oružje koje imamo je oteto od ukrajinske vojske, kaže premijer samoproglašene DNR

DONJECK - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da se separatistima u tom delu Ukrajine danas pridružilo 14 Srba.

"Te snage koje nam dolaze, to su sve dobrovoljci. Na primer, danas nam je stiglo 14 Srba", kazao je Zaharčenko na konferenciji za novinare u Donjecku, prenosi Interfaks.

Zaharčenko je dodao da Kijev mora priznati DNR kao državu, jer više nije moguće tražiti neku formu automonije. U tom slučaju, DNR je spremna da uzme učešće u konstruktivnim razgovorima i da položi oružje. U takvom slučaju predstavnici DNR će razgovarati sa Kijevom na ravnopravnim osnovama "kao jednak sa jednakim", ističe Zaharčenko, naglašavajući da su, u suprotnom, proruske snage spremne da se bore do samog kraja, štiteći svoje domove i porodice, prenosi Itar-Tass.

Premijer DNR je istakao da je sve naoružanje kojim raspolažu proruske snage oteto od ukrajinske vojske, koja ga je napustila.

"To su, u stvari, naši trofeji", ističe Zaharčenko.

Donjeck, Foto AP
Donjeck, Foto AP

On je rekao da su ljudi čije su kuće uništene zbog ukrajinskog granatiranja zbrinuti, odnosno da je oko 3.500 njih smešteno u hostele.

Rukovodstvo proruskih snaga u Istočnoj Ukrajini je danas upozorilo svoje borce da za dezerterstvo, izdaju, špijunažu, subverzivnu delatnost i predaju naoružanja neprijatelju mogu da budu kažnjeni smrtnom kaznom. Edvard Jakubovski, vršilac dužnosti vrhovnog javnog tužioca DNR, na jednom video snimku koji su objavile proruske snage ističe kako nije tajna da neki njihovi pripadnici čine zločine, da ima krađa i neovlašćene primene sile, prenosi Rojters.

Zvaničnici DNR najavljuju kako je u planu donošenje krivičnog zakona i osnivanje vojnih sudova. Među krivičnim delima za koja bi bila predviđena smrtna kazna su i slučajevi "teškog ubistva", pod čime se podrazumeva ubistvo dve ili više osoba, ili ono koje je obavljeno na naročito surov način ili su žrtve dete ili trudnica.

DNR: Srmtna kazna za dezerterstvo, izdaju i druge zločine, Foto Reuters
DNR: Srmtna kazna za dezerterstvo, izdaju i druge zločine, Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track