ŽAK ATALI: Geopolitika ponižavanja Rusije vodi u svetski rat
Foto: Reuters

Stav

ŽAK ATALI: Geopolitika ponižavanja Rusije vodi u svetski rat

Planeta -
Treba prekinuti bojkot Rusije, koji samo šteti Evropi, i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu, kaže bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj

BRISEL/PARIZ - Ako se nastavi geopolitika ponižavanja Rusije, koju sprovodi Zapad, ona bi "kao prirodna posledica dovela do trećeg svetskog rata ", upozorio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika Vif-Ekspres Žak Atali, bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeni savetnik francuskog predsednika Fransoe Miterana.

Atali predočava da "nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti".

Ilustracija: Žak Atali savetuje Evropljanima da uvažavaju Rusiju, Foto Zorana Jevtić
Ilustracija: Žak Atali savetuje Evropljanima da uvažavaju Rusiju, Foto Zorana Jevtić

"Posebno Sjedinjene Američke Države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom", navodi Atali, profesor ekonomije, esejista i romanopisac. Ta strategija , naglašava on, Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni.

Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte , smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada " posebno s Rusima treba prekinuti bojkot koji samo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu..." jer ponižavati Rusiju s namerom da se ona izoluje od sveta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema Ukrajincima koji govore ruski postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj, s kojim će se jednog dana morati boriti.

Žak Atali, Foto Reuters
Žak Atali, Foto Reuters

Posebno je glupo što Poljaci, smatra Atali, sve čine da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920. izoluje Nemačku , poraženu u Prvom svetskom ratu.

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička, tvrdnjama o zaverama nabijena i ratnohuškačka stanovišta ".

"A to najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osećanja poniženosti može dovesti do najgoreg", poručio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika.

Atali zaključuje da bi Francuska mogla, i morala, da odvažno predloži promenu te doktrine i da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cenu da neko vreme ostane sama .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track