ZAOŠTRAVANJE: Novi penali Rusiji iz EU, Putin najavio kontramere

Lideri unije ipak odlučili da kazne Moskvu

ZAOŠTRAVANJE: Novi penali Rusiji iz EU, Putin najavio kontramere

Planeta -
Glavna meta ovog puta su ruske banke i naftne kompanije, a iz Kremlja poručuju da će na to adekvatno odgovoriti

BRISEL - Lideri 28 zemalja članica Evropskog saveta u EU juče su konačno doneli odluku da od danas Rusima udare nove oštre ekonomske mere zbog optužbi na račun te zemlje da aktivno učestvuje u ratnom sukobu u Ukrajini, iako je pre nekoliko dana u toj državi sklopljeno primirje.Na te najave iz Brisela odmah su odgovorili zvaničnici iz Moskve, koji su istakli da je njihov predsednik Vladimir Putin sa saradnicima već na takav scenario pripremio adekvatan odgovor, koji će skupo koštati brojne evropske zemlje.Zabrana izvoza oružjaMinistarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je EU, uvođenjem novih sankcija, donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja za krizu u Ukrajini.Proširenim kaznenim merama biće pogođeno pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca. Pored toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, ali i blokiranje izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte. To će, prema planu EU, otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.Crna lista funkcioneraEvropski savet odlučio je i da proširi crnu listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, tako što će joj dodati nova 24 imena. Zbog toga će se sankcije sada odnositi na ukupno 119 ljudi. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je da bi EU mogla da ukine sankcije Rusije ukoliko izveštaj koji treba da bude urađen do kraja septembra potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.Bez obzira na to, savetnik u Kremlju Andrej Belousov najavio je da Rusija planira da odgovori na nove sankcije ograničenjem uvoza vozila i proizvoda lake industrije.

Čuli se 35 puta od početka godineUSIJALA SE LINIJA VLADIMIR PUTIN - ANGELA MERKELRuski predsednik Vladimir Putin najčešće je ove godine telefonom razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Naime, od početka godine njih dvoje su se čuli telefonom čak 35 puta, ali nije saopšteno na kom jeziku s obzirom na to da Putin govori i nemački, a Merkelova ruski. Francuski predsednik Fransoa Oland našao se posle Merkelove na drugom mestu, a s njim je šef ruske države telefonom razgovarao 16 puta od početka godine, dok je na trećem nestu američki predsednik Barak Obama sa 10 telefonskih razgovora.

Barak ObamaPODRŽAO SANKCIJEAmerički predsednik Barak Obama saopštio je da će SAD podržati evropske kolege i u koordinaciji sa EU dodatno pooštriti sankcije Rusiji.- Ako Rusija nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posledice će biti sve teže - rekao je predsednik SAD.

Kažnjeni ruski giganti- „Gaspromnjeft“, ćerka-firma ruskog „Gasproma“- „Transnjeft“, najveći ruski izvoznik sirove nafte- „Rostnjeft“, jedan od najvećih ruskih proizvođača nafte, stavljen na listu sankcija još 16. jula- „Novatek“, važan proizvođač prirodnog gasa. Sankcije će onemogućiti izvoz haj-tek opreme za eksploataciju nafte na Arktiku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track