ZAPALIO SE NA PROTESTU: Viknuo "Sve za Hrvatsku", polio se benzinom i buknuo!
Foto: Printscreen Yt

Živa buktinja

ZAPALIO SE NA PROTESTU: Viknuo "Sve za Hrvatsku", polio se benzinom i buknuo!

Planeta -
Čovek koji se samozapalio identifikovan je kao Damir Čakinić, učesnik rata na prostoru bivše Jugoslavije. Van životne opasnosti je, ali predstoji mu dugotrajno lečenje

ZAGREB - Muškarac koji se zapalio noćas ispred sedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu, gde se održava protest hrvatskih ratnih vojnih invalida, je branitelj Damir Čakinić, van životne opasnosti je, ali mu predstoji dugotrajno lečenje zbog opekotina, prenosi Hina.

Načelnik prestoničke Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić agenciji je potvrdio da su Čakiniću konstatovane teške telesne povrede uzrokovane opekotinama gornjeg dela tela, odnosno 40 odsto ukupne telesne površine.

"Van životne opasnosti je i kontaktibilan, ali mu predstoji dugotrajno lečenje", precizirao je Matejčić.

Da je 50.godišnji Čakinić hrvatski branitelj potvrdio je medijima predsednik Udruženja stoprocentnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, dok policija, koja je noćas kratko saopštila da se hrvatski državljanin zapalio oko 22.30 sati ispred Ministarstva branitelja, danas ne daje nikakve informacije, s obzirom da se radi o pokušaju samoubistva.

Lakše povređena osoba, koja je pokušala da pomogne Čakiniću, prevezena je u KBC Zagreb.

Komentarišući noćašnja zbivanja potpredsednik Sabora Nenad Stazić (SDP) ocenio je danas u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" da je "politika pokušala smiriti situaciju, jer ako se ide van institucija stvari se odvijaju nekontrolisano".

"Ne znam šta su branitelji protestanti još spremni da reskiraju. Stvari su izmakle kontroli, ovo što se noćas dogodilo velika je tragedija... Pozvani su u najviše institucije. Kada neko prezire poziv predsednika Hrvatske i parlamenta, ne znam šta misli o toj državi...", naveo je Stazić.

Potpredsednik Sabora iz redova HDZ-a Željko Reiner u istoj emisiji Stazićeve tvrdnje nazvao je besmislicama.

"Ovu državu nisu stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego branitelji koje optužuju da ne poštuju svoju državu", poručio je Reiner.

U šatoru demonstranata ispred Ministarstva branitelja danas će biti održan okrugli sto na temu "100 odsto za Hrvatsku u pronalasku rešenja", u organizaciji Udruženja stoprocentnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, koje je pre devet dana pokrenulo protest, i koje na panelu očekuje učesće državnog vrha.

Branitelji protestom traže smenu resornog ministra Predraga Matića, njegove zamenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, kao i ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track