ZATIŠJE: Počeo trodnevni humanitarni prekid vatre između Izarela i Hamasa
Foto: Reuters

Primirje

ZATIŠJE: Počeo trodnevni humanitarni prekid vatre između Izarela i Hamasa

Planeta -
Zatišje će omogućiti da civili u Gazi dobiju neophodnu humanitarnu pomoć, sahrane mrtve, zbrinu ranjene i nadoknade zalihe hrane, rekao Džon Keri

TEL AVIV,NJUJORK - Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trajaće 72 sata.

U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su naglasili da su dobili uveravanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP. Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar Džon Keri i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji su naveli da će "snage na terenu ostati tamo gde se sada nalaze", što znači, kako navodi Rojters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz Pojasa Gaze.

Keri je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomestiti zalihe hrane.

Džon Keri, Foto Reuters
Džon Keri, Foto Reuters

"Popravke infrastrukture u oblasi vodosnabdevanja i energije, takođe mogu biti nastavljene u tom periodu", naveo je on. Keri je rekao da vest o primirju saopštava zajedno sa Banom koji je takođe uložio mnogo napora da se okonča krvavi konflikt.

Nekoliko sati pre stupanja na snagu primirja, u Gazi je poginulo 14 osoba, čime se broj poginulih Palestinaca popeo na 1.450.

S druge strane izraelska vojska je saopštila da je na istom području poginulo pet njenih vojnika, čime je broj poginulih izraelskih vojnika dostigao cifru od 61.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track