ZBIGNJEV BŽEŽINSKI: Putina moramo zaustaviti, neće stati na Ukrajini!

Stvara novi Sovjetski Savez

ZBIGNJEV BŽEŽINSKI: Putina moramo zaustaviti, neće stati na Ukrajini!

Planeta -
Rusima treba da se stavi do znanja da baltičke zemlje i Poljska neće biti kao Ukrajina - a Putin je jasno pokazao da će, ako mu uspe plan u Ukrajini, taj isti princip primeniti i u drugim zemljama koje mu stoje na putu do postizanja ruskog jedinstva, smatra bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džimija Kartera

BEOGRAD - Ono što se dogodilo u Ukrajini predstavlja, nesumnjivo, veliki udarac Putinovim ličnim i međunarodnim ambicijama - a to je bilo ponovno kreiranje nečega poput Sovjetskog Saveza, ovog puta nazvanog Evroazijska unija, koju je Rusija zasnivala uz podršku Ukrajine, Belorusije i drugih bivših sovjetskih republika.

Putin je time želeo da postane dominantan igrač, kao nekada Rusko Carstvo i SSSR. Odluka Ukrajine da ne krene tim putem stvorila je ozbiljne probleme po Putinove planove, napisao je Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džimija Kartera, čovek koji je predvideo raspad komunizma, SSSR-a i Jugoslavije, i dalje apsolutno najuticajniji geopolitički strateg u SAD, daje svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti Ukrajine, Evrope i sveta, prenosi Nedeljnik.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

On je pozvao NATO da potvrdi da je aktivna i značajna alijansa i da postavi stalne snage u regionu.

"Ove snage pre svega treba da budu raspoređene u baltičkim zemljama, i donekle u Poljskoj - mada je Poljska prilično samodovoljna. No Rusima treba da se stavi do znanja da baltičke zemlje i Poljska neće biti kao Ukrajina - a Putin je jasno pokazao da će, ako mu uspe plan u Ukrajini, taj isti princip primeniti i u drugim zemljama koje mu stoje na putu do postizanja 'ruskog jedinstva', šta god to u njegovoj glavi značilo. A baltičke zemlje su posebno opasne jer u njima živi znatno rusko stanovništvo, i to veoma blizu granice sa Ruskom Federacijom", napisao je, između ostalog, ovaj uticajni analitičar.

Bžežinski je, između ostalog, pozvao SAD i njene saveznike da pregovaraju sa Kinom, ocenivši da su Kinezi zabrinuti i da znaju da se trenutno događaju velike pretnje miru.

"Kina je velika sila, i Kina je naš partner. Zato ne mogu da ćute i da posmatraju sve što se dešava sa strane", dodao je Bžežinski.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track