ZDRAVSTVENI KARTONI BiH POLITIČARA: Svi zreli za sanatorijum
Foto: Wikipedia

ZDRAVSTVENI KARTONI BiH POLITIČARA: Svi zreli za sanatorijum

Planeta -
Ako je suditi po dijagnozama i po onome što se priča u kuloarima, Lagumdžija, Čović, Halilović, Komšić, Suljagić… su teži medicinski slučajevi

SARAJEVO - U iščekivanju rezultata ovogodišnjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, portal Aura.ba zavirio je u zdravstvene kartone lidera stranaka koji će zauzeti funkcije u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti i na osnovu tog uvida tvrdi da većina bosanskohercegovačkih političara ima veoma ozbiljne dijagnoze.

Pa ipak, oni kriju svoje bolesti i dijagnoze kao zmija noge, navodi portal u tekstu pod naslovom "OSUĐENI NA LEČENJE U INOSTRANSTVU: Koliko su nam zdravi oni za koje smo glasali?" i dodaje da je BiH po tome neobična zemlja jer je u državama sa razvijenom demokratskom tradicijom nezamislivo da javnost ne zna sve pojedinosti o bolesti izabranog zvaničnika - "ali, kod nas to niko i ne pita".

Željko Komšić - već dugo ide na terapije za lečenje kuka. Pitanje je da li će se oporaviti bez hirurške intervencije. Jedno vreme se spekulisalo da će biti operisan u SAD, ali lično je to demantovao i kazao da ne razmišlja o lečenju u inostranstvu.

"Ako budem morao na operaciju, operisaću se u BiH jer i kod nas ima izvrsnih stručnjaka", izjavio je Komšić proletos i nastavio da šepa i bavi se politikom. Inače, on je nogu povredio u oktobru prošle godine dok je igrao mali fudbal. Kuk mu je naprsao na tri mesta, a lekari su ga pogrešno lečili jer su mislili da je povredio ligamente i tetive. Kad mu ni posle tronedeljne terapije nije bilo bolje, otkriveno je da mu je naprsao kuk.

Na političkoj sceni u BiH najviše je šećeraša. To su, između ostalih, Zlatko Lagumdžija, Emir Hadžihafizbegović, Safet Halilović… Dosta ih je sa psihosomatskim bolestima: Sefer Halilović, Emir Suljagić, Mijo Brajković… Priča se da je i Suljagić sa dijagnozom PTSP.

Amira Zukića muče glavobolje pošto ga je konj ujeo za glavu, ali on još nema pravu dijagnozu.

lustrativan je primer bivšeg gradonačelnika Mostara Mije Brajkovića, koji je skoro svaki sastanak duži od sat vremena prekidao začuđujućim mentalnim ispadima praćenim brojnim tikovima lica, ramena i ruku. Sve pobede u pregovorima Brajković je osvojio u prvih sat vremena, a sve poraze doživeo je posle prvog pregovaračkog sata.

Šef SDP-a Zlatko Lagumdžija ima najdeblji zdravstveni karton - samim tim i najcrnji. Duga je lista njegovih oboljenja, navodi portal i zato citira scenu iz "Kuduza" kada dečak nije mogao d azapamti sve bolesti, pa kaže: "Ja to ne mogu sve da zapamtim i kazaću ću da si umro!"

Uglavnom, teško mu je oštećen vid. Posle teškog ranjavanja 1993. bio je podvrgnut nizu većih i manjih hirurških inretvencija na stomaku. Ima problema sa jetrom, pritiskom, živcima… Boluje i od „hapatitisa C“, ali ovu bolest uspešno drži pod kontrolom zahvaljujući izuzetno skupim lekovima koje nabavlja u inostranstvu.

Lagumdžija povremeno pati i od teške aritmije srca, koju po pravilu prate vrtoglavica i tup bol u grudima. Napad aritmije javlja se iznenada i najčešće traje dva do tri sata.

Dragan Čović ima kamenje u bubrezima (Foto: Printscreen YouTube)
Dragan Čović ima kamenje u bubrezima (Foto: Printscreen YouTube)

Sefer Halilović sve češće ima problema sa halucinacijama, Mustafa Cerić ima dijagnozu: impotentan, a Dragan Čović ima kamenje u bubrezima. Nikako da ih ukloni, ali je vrlo često na bolničkim tretmanima. Jedno vreme su mediji pisali da Čović ima problema i s depresijom, pa je jedno vreme išao kod psihijatra. Informacija nikada nije demantovana, ali ni potvrđena.

Jedina dva potpuno zdrava političara su Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović. Njihova deviza je da je preventiva pola zdravlja. Redovno idu na sistematske preglede i imaju svoje lekare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track