ZVANIČNO: Savet EU usvojio strože sankcije zbog ukrajinske krize
Foto: Reuters

Nov embargo

ZVANIČNO: Savet EU usvojio strože sankcije zbog ukrajinske krize

Planeta -
Na listu sankcionisanih dodata su imena još 15 pojedinaca i 18 kompanjija i institucija

BRISEL - EU je zvanično pooštrila sankcije zbog situacije u Ukrajini, dodavši imena 15 Ukrajinaca i Rusa, kao i 18 kompanija i institucija, na spisak pojedinaca i organizacija kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta sredstva.

Savet EU naveo je u saopštenju da ta odluka daje pravne temelje za kaznene mere protiv pojedinaca i entiteta "koji aktivno podržavaju ili imaju koristi od donosilaca odluka u Rusiji odgovornih za aneksiju Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine", prenosi Tanjug.

"Time je broj osoba pod sankcijama EU zbog situacije u Ukrajini povećan na 87, a entiteta na 20", piše u saopštenju.

Dodatne kaznene mere stupaju na snagu danas.

Agencija Frans pres prenela je sinoć, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, da je među sankcionisanim entitetima devet kompanija i devet institucija, uključujući lokalne vlasti proruskih snaga, koje su jednostrano proglasile nezavisnost na istoku Ukrajine.

Posle prošlonedeljnog obaranja malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, 28 zemalja članica EU razmatra i predlog da se sankcije prošire i na oblasti finansijskog tržišta, odbrane, robe vojno-civilne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.Međutim, neke članice Unije, poput Nemačke i Italije, koje imaju bliske ekonomske odnose sa Rusijom, uzdržane su prema toj inicijativi.

S druge strane, Velika Britanija, Poljska i Litvanija vrše pritisak za uvođenje još strožih kaznenih mera, što podržavaju i SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track