ZVECKANJE ORUŽJEM: Putin zbog NATO diže 4.000 vojnika
Foto: Rojters

Počinje istorijski samit Alijanse u Velsu - glavna tema Rusija

ZVECKANJE ORUŽJEM: Putin zbog NATO diže 4.000 vojnika

Planeta -
Rusko ministarstvo odbrane najavilo vežbe strateškog nuklearnog potencijala samo dan pre održavanja važnog sastanka funkcionera u Britaniji

MOSKVA - Samo dan uoči početka samita NATO u Velsu, koji mnogi analitičari smatraju istorijskim u trenutku najnapetijih odnosa između Rusije i Zapada od perioda Hladnog rata, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će ovog meseca u Atlaju njihove snage strateškog nuklearnog arsenala održati obimne vojne vežbe.U njima će učestvovati 4.000 vojnika, a kako je naveo ruski major Dmitrij Andrejev, vežbe će obuhvatiti borbe protiv neregularnih jedinica i upotrebu izuzetno preciznog oružja. Pored toga, biće angažovani i supersonični presretači „mig 31“ i nadgledači „su-24MR“.

Na samitu će se razmatrati ideja rasmusena o stvaranju udarne jedinice za brze akcije
Na samitu će se razmatrati ideja rasmusena o stvaranju udarne jedinice za brze akcije

Mediji su te najave Kremlja okarakterisali kao vid odgovora Rusije na objave NATO o gradnji novih vojnih baza Alijanse u Istočnoj Evropi. Naime, to će biti jedno od glavnih pitanja o kojem će se na današnjem samitu izjašnjavati predstavnici 28 članica te organizacije, a koje će, ukoliko se usvoji, značiti da će vojnici Alijanse biti izmešteni na samom pragu Rusije.Na samitu će se, takođe, razmatrati i ideja generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena o mogućnosti stvaranja udarne jedinice za brzo reagovanje od 10.000 vojnika. On je istakao potrebu da se takve snage što pre formiraju kako bi bile spremne da odgovore agresorima. Tom prilikom istakao je „nedopustivo“ ponašanje Rusije u vezi s ukrajinskom krizom i optužio je da ona direktno učestvuje u konfliktima na istoku te zemlje.Inače, juče je američki predsednik Barak Obama tokom posete Estoniji, najmanjoj članici NATO, oštro osudio provokacije Moskve prema Ukrajini i istovremeno dodao da će SAD zaštititi saveznike.- Obećavam da ću pomoći u odbrani svih koji strahuju da bi mogli biti sledeća meta Vladimira Putina. Vi ste već jednom izgubili nezavisnost. To se neće ponoviti - rekao je Obama.

Vežbe će biti održane ovog meseca... Ruski vojnici
Vežbe će biti održane ovog meseca... Ruski vojnici

Pojačana bezbednost u kardifuZVANIČNIKE ČUVAJU KORDONI VOJSKEZvaničnici država članica NATO iz već juče su počeli da pristižu u Njuport u Velsu, gde danas počinje dvodnevni samit Alijanse. Britanija je naglasila da se za taj događaj spremala duže od godinu dana, zbog čega je posebnu pažnju obratila na bezbednost funkcionera u trenutku dramatičnih dešavanja u svetu, uključujući i pretnje džihadista Islamske države (IS).Na aerodromu u Kardifu nalazi se jako policijsko obezbeđenje, a u kardifskom zalivu već je raspoređen najmoderniji razarač britanske kraljevske mornarice „HMS Dankan“. Od ponedeljka je u zalivu i letonski minolovac, brod „LVNS Vjiesturs“ sa oko 40 oficira i drugih članova posade.

Najavio podizanje zidaJACENJUK: RUSIJA JE TERORISTIČKA DRŽAVAUkrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je juče da je Rusija teroristička država koja vodi rat u istočnoj Ukrajini.- Kijev planira projekat zida koji podrazumeva izgradnju istinske državne granice između Ukrajine i Rusije - istakao je Jacenjuk i još jednom pred današnji početak samita NATO u Velsu ponovio želju da njegova zemlja postane članica Severnoatlanske alijanse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track