PLENUM PREUZIMA VLAST: Građani formiraju organizaciju koja će upravljati Sarajevom

Protesti u FBiH

PLENUM PREUZIMA VLAST: Građani formiraju organizaciju koja će upravljati Sarajevom

Planeta -
Grupa demonstranata delila je građanima poziv za prvi sastanak "Plenuma građana Sarajeva" koji zaseda u sredu u 17:30 sati. U novoj vladi Kantona Sarajevo će se odlučivati isključivo prema budućim zaključcima Plenuma

SARAJEVO - Više od dve hiljade građana danas na ulicama Sarajeva mirno protestuje uz pisustvo jakih policijskih snaga. Jedna grupa, ispred zgrade Predsedništva BiH uzvikuje "Bolje grob, nego rob!", "Tražimo ostavke!", "Bakire, lopove!", a druga grupa pred Vladom Federacije BiH zahteva ostavku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića uzvikujući "Nikšiću, lopove!".

Građani su i danas blokirali raskrsnicu velikih ulica u centru grada, na Skenderiji. Demonstranti su raznih uzrasta, nacionalnosti i socijalnih kategorija: deca, invalidi, penzioneri, mladi, radnici, nezaposleni, demobilisani borci. "Razočaran sam u ovu državu. Sve su mi uzeli, a ništa mi nisu dali. Neću odustati od prostesta: ako treba dolaziću svaki dan, ali nećemo ih pustiti da rade šta hoće!", rekao je novinarima Hidajet Malagić, nekadašnji borac Armije BiH koji je u ratu 1990-tih godina u BiH izgubio dva brata. Kako je rekao, danas živi bez ikakvih primanja.

Demonstrantima su se danas pridružili zaposleni iz Gradskog javnog saobraćaja (GRAS), kao i iz Hotela "Holiday Inn" kojima nisu plaćene zadnje četiri plate, niti su zdravstveno osigurani. Grupa demonstranata delila je građanima poziv za prvi sastanak "Plenuma građana Sarajeva" koji zaseda u sredu u 17:30 sati.

U tekstu piše da iza te organizacije ne stoje nikakve političke stranke. "Mi najbolje znamo da iza nas stoji dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost, beznadežnost svih nas", piše u proglasu. U proglasu stoji da građani "zahtevaju od policije da ne preduzima mere kojima bi se ograničile mirne demonstracije, da se obezbedi sigurnost svih učesnika protesta formiranju nove vlade Kantona Sarajevo u kojoj će se odlučivati isključivo prema budućim zaključcima Plenuma".

"Tražimo ostavku Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem. Apelujemo na građane da rade za zajedničko dobro svih. Pokažimo onima koji nas godinama bezočno varaju, da nismo nesposobni i da možemo sami da odlučimo kako želimo da živimo", piše u proglasu građana koji pozivaju na zasedanje

"Plenuma građana Sarajeva". "I to je samo početak - verujmo jedni u druge, i nastavimo raditi za dobro svih nas", piše u pozivu koji potpisuje "Inicijativni odbor za organizaciju Plenuma". Građani protestuju i u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Zenici, Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i drugim gradovima BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track