PLJAČKA: Saša Dragin častio Viktoriju sa 2,3 miliona evra!
Foto: BETA

Kurir otkriva pljačku države

PLJAČKA: Saša Dragin častio Viktoriju sa 2,3 miliona evra!

Društvo -
Ministarstvo poljoprivrede 2008. godine na čelu sa Sašom Draginom pod sumnjivim okolnostima prihvatilo ponudu za isporuku đubriva „Viktorija grupe“, drastično skuplju od ponude „Azotare“ iz Subotice

BEOGRAD - Mutno.Ministarstvo poljoprivrede, dok je njime šefovao Saša Dragin, pod sumnjivim okolnostima prihvatilo je ponudu skuplju 2,3 miliona evra za isporuku đubriva, saznaje Kurir. Diskvalifikovana je jeftinija ponuda „Azotare“ iz Subotice i posao dat skupljem „Fertilu“, članu „Viktorija grupe“, čiji su vlasnici Milija Babović i Zoran Mitrović.Milionska subvencijaDragin je nedavno uhapšen zbog malverzacija sa regresiranim đubrivom kojima je država oštećena za oko 4,5 miliona evra, ali ovo se odnosi na tender iz 2008. Država je tada tražila đubrivo od firmi koje bi zatim bilo isporučivano seljacima, ali po ceni umanjenoj 20.000 dinara po toni, koliko bi subvencionisalo ministarstvo.- „Azotara“ iz Subotice ponudila je cenu od 597 evra po toni, a „Fertil“ 643 evra. Posao je dobila „Azotara“, ali je dan kasnije diskvalifikovana odlukom ministarstva jer nije imala 50.000 tona đubriva, što je bio uslov na tenderu, već samo 46.000 tona. Osim ovog uslova, ponuđači su morali da robu isporuče za 30 dana, ali posle dodeljivanja posla „Fertilu“, ministarstvo mu je produžilo rok na 60 dana. „Fertil“ je tako dobio državnu subvenciju od deset miliona evra - kaže izvor Kurira i dodaje da je đubrivo brzo posle tendera pojeftinilo i do 50 odsto, pa je pitanje zašto ga je država raspisala u vreme sezone i kad je najskuplje.Tenderom se bavio i Centar za istraživačko novinarstvo koji navodi da je ugovor sa „Fertilom“ sklopljen 14. oktobra, a već u novembru je aneksom rok za isporuku produžen na 60 dana.Preskočeni seljaciOvakvo regresiranje kritikovali su mnogi jer je posao dobijalo samo nekoliko firmi, neretko jedna, a glavna njihova dilema je bila: zašto subvencije nisu davane seljacima?U „Viktorija grupi“ kažu da je rok isporuke produžen zbog velikog broja manjih isporuka farmerima, i dodaju da subvencije idu poljoprivrednicima, a ne proizvođačima.- Bez obzira na subvencije, „Fertil“ godišnje proda 200.000-300.000 tona đubriva, a deo izveze. U 2011, bez subvencija, prodaja je bila 295.000 tona - dodaju u „Viktoriji“.

Pretnje političara„Azotara“ se 7. oktobra žalila na oduzimanje posla. Posle samo tri dana povukla je žalbu. Razlog tome je, kako smo saznali, što su pojedini moćnici iz vlasti (ime i prezime poznato redakciji) zapretili vlasniku „Azotare“ Peđi Mališanoviću da se mane žalbe.

CES Mekon: Naplatili smo 53.908 evra„CES Mekon“ je na ime konsultantskih usluga izrade Plana reorganizacije pančevačke „Azotare“ naplatio 53.908 evra i to od naručioca, firme „Azotara“ - saopštila je ova konsultantska kuća.Plan reorganizacije „Azotare“, dodali su, u potpunosti je urađen u skladu sa važećim propisima i profesionalnim standardima i ne predstavlja loše savete. Potpuno je neprimereno, kako navode, da se ova naknada višestruko uvećava kako bi se predstavilo da je „CES Mekon“ pokupio pare dok „Azotara“ duguje 300 miliona evra. Takođe, u „CES Mekonu“ su naveli da Eki revizija nije bila angažovana kao njihov podizvođač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track