PO VOLJI: Ja pijem mleko, a vi vidite da li ćete!

Slavica Đukić Dejanović

PO VOLJI: Ja pijem mleko, a vi vidite da li ćete!

Društvo -
Ministarka zdravlja tvrdi da ne postoji razlog za paniku

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović tvrdi da ne postoji razlog za paniku što se tiče prisustva aflatoksina u mleku, ali da "ima mesta za ozbiljnost".

Ona je istakla da su granice prisustva aflatoksina u mleku u Srbiji mnogo niže nego u drugim zemljama.

"Ja pijem mleko, a građani moraju sami da procene da li će piti mleko ili ne. Kumulativni efekat je mnogo važniji od toga da li će neko popiti danas času mleka ili ne", rekla je Đukić Dejanović u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ministarka je podsetila da utvrđivanje kvaliteta mleka nije u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Državni sekretar Dejan Krnjajić izjavio je ranije danas da će tokom naredne nedelje država dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je juče da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU. Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao dazdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je, takođe juče, prve rezultate analize mleka na tržištu u Vojvodini i naveo da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina. Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, međutim, ističe da je potrebno verovati ministru Kneževiću kada kaže da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja