POBEDA SRBIJE: Teroristi ostali bez obeležja

Uklonjen spomenik zločincima u Preševu

POBEDA SRBIJE: Teroristi ostali bez obeležja

Politika -
Žandarmerija je po nalogu države spomenik pripadnicima OVPBM, nelegalno podignut 16. novembra, juče uklonila iz centra Preševa

BEOGRAD - Problem rešen.Oko 200 pripadnika Žandarmerije juče je u 7.15 ujutru, pod budnim okom svog šefa Bratislava Dikića, obezbeđivalo akciju uklanjanja spomenika pripadnicima nelegalne Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).Akcija, koju je pratilo više novinara nego građana Preševa, prošla je bez incidenata, a nelegalno postavljeni spomenik je - bez oštećenja - transportovan u Niš, u depo Ministarstva pravde.Premijer i ministar policije Ivica Dačić rekao je da je Srbija pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države.- Tražiću utvrđivanje odgovornosti nadležnih u državnim organima koji nisu uradili svoj deo posla u ovom slučaju. Nisu nama krivi samo Albanci, krivi su i državni organi, zato što nisu sprečili postavljanje spomenika - naglasio je Dačić i dodao kako ne može da shvati da ga niko nije obavestio da ovaj spomenik treba da bude postavljen.- Spomenik nije isklesan u Vlasotincu za jedan dan. Da niko nije obavestio mene i Aleksandra Vučića, koji rukovodi Savetom za nacionalnu bezbednost - to je nedopustivo ponašanje državnih organa - ocenio je Dačić. Kako je dodao, međunarodna zajednica je rekla „da je to naše unutrašnje pitanje“, te da je Albancima odgovaralo da spomenik ukloni država, „zato što niko od njih ne želi da preuzme odgovornost“.Ministar Rasim Ljajić je rekao da je sklanjanje spomenika „iznuđen potez države“ te da neće biti podržan predlog da se spomenik iz Preševa izmesti ili u dvorište lokalnog doma kulture ili dvorište džamije.Spomenik poginulim borcima OVPBM podignut je 16. novembra 2012.

Dačić: Tražiću odgovornost onih koji nisu uradili svoj deo posla u ovom slučaju
Dačić: Tražiću odgovornost onih koji nisu uradili svoj deo posla u ovom slučaju

Mustafa: Hoćemo pripajanje KosovuPredsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je juče da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu.- U poslednjem pasusu političke platforme koju su Albanci Preševske doline usvojili 2006. kaže se da, ako dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, onda će se Albanci Preševske doline angažovati da budu deo teritorije Kosova - naglasio je Mustafa. On je dodao da su pripadnici bivše terorističke OVPBM „ratnici protiv snaga sistema SRJ i Crne Gore“, te da su oni „dali doprinos raspadu sistema devedesetih godina“ i da su amnestirani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track